Holocaust Lichtmonument "LEVENSLICHT"_ Deel dit artikel ‹ Terug

Holocaust Lichtmonument "LEVENSLICHT"

Geplaatst op: maandag 3 februari 2020


75 JAAR BEVRIJDING, LEVENSLICHT | HOLOCAUSTMO-NUMENT NU IN MARTINUSTOREN

Onder grote belangstelling werd zondagavond 26 januari 2020 op het Ellen Hoffmannplein in Gennep stil gestaan bij de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Holocaust uit Gennep zijn verdwenen. Er werd een tijdelijk Lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld alsmede een nieuw informatiebord.
Sinds 2005 is 27 januari uitgeroepen tot de internationale herdenkingsdag van de Holocaust. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat het in Polen gelegen concentratiekamp Auschwitz bevrijd werd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei staat met een tijdelijk lichtmonument stil bij het feit dat Joden, Roma en Sinti in Nederland op brute wijze slachtoffer werden van een ongekend vervolgingssysteem met als doel totale vernietiging van deze bevolkingsgroepen.
In ‘Nederland worden 170 lichtmonumenten geplaatst waaronder het mobiele monument dat werd onthuld op het Ellen Hoffmannplein in Gennep. Na de ingebruikneming is het monument verplaatst naar de Martinustoren; dit in verband met de kwetsbaarheid ervan.

De herdenking begon met een welkomstwoordje van waarnemend burgemeester Willibrord van Beek. Aansluitend werd onder de aanwezigen het op initiatief van stichting Monarch samengestelde boekje ‘Holocaust in Gennep’ uitgereikt. Dit boekje is gebaseerd op het boek “En toen waren ze weg” van Harrie-Jan Metselaars. Dit boek over de Jodenvervolging in Gennep is in 2018 uitgegeven bij gelegenheid van de plaatsing van 22 struikelstenen bij de woningen vanwaar de Gennepse Joden werden gedeporteerd en vermoord in de Holocaust.

Website

Van 02-02-2020 tot 17-02-2020
Tijd 10.00 uur tot 19.00 uur.
Plaats locatie Martinustoren, Torenstraat te Gennep
advertentie