Deel dit artikel ‹ Terug

Duitse voertuigen op slagveld Overloon

Geplaatst op: woensdag 12 mei 2010


In het weekend van 15 en 16 mei organiseert het Liberty Park een nieuw evenement met veel rijdend militair materieel. Het heeft de naam Militracks meegekregen en wordt gehouden in het park rondom het museum.

De naam Militracks verwijst naar rupsvoertuigen en daarvan zal er in Overloon een groot aantal te zien zijn. Het gaat om Duitse militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De voertuigen, die veelal eigendom zijn van Britse en Duitse particulieren, zijn gerestaureerd en zullen in de meeste gevallen ook rondrijden. Naast de halfrupsen zijn er ook andere aparte voertuigen aanwezig, zoals een aanwezig die aan de Duitse partijtop en diverse varianten op de geallieerde Jeep. In totaal gaat het om 35 tot 40 Duitse voertuigen.

Enkele voertuigen, waaronder befaamde zogenaamde halftracks komen met volledige bewapening. Hiervoor is door het ministerie van Justitie een vergunning afgegeven voor de duur van het evenement. De voertuigen zijn afkomstig uit Engeland waar dergelijke bewapening op museale voertuigen toegestaan is. Het museum was erg blij met de medewerking van de Nederlandse Justitie hierbij.

Om de voertuigen ook rijdend te kunnen presenteren aan het publiek is in de bossen rond het museum een parcours uitgezet. Dit traject is ongeveer anderhalve kilometer lang. Voor geïnteresseerden bestaat de mogelijkheid om een ritje mee te rijden in één van de voertuigen.

“Natuurlijk hebben we in het begin wel gediscussieerd of je zoiets wel kunt maken op Overloonse bodem”, zegt Erik van den Dungen, directeur van het Overloonse oorlogsmuseum. “Maar Overloon is gelukkig tamelijk progressief in dit opzicht. Al twintig jaar geleden werd de Duitse ambassadeur uitgenodigd bij de herdenking van de Slag om Overloon. Dan is nu, bij 65 jaar bevrijding, toch ook het moment wel daar dat er Duits materieel getoond kan worden. Bovendien komt dit evenement na acht maanden van herdenkingsbijeenkomsten in Nederland, waarbij vrijwel alleen geallieerde voertuigen betrokken waren. Kortom, de tijd leek ons rijp voor zo’n evenement”, aldus Van den Dungen.

De voertuigen zijn op zaterdag en zondag te zien. Op zondag heeft het oorlogsmuseum er nog een aantal evenementen bij. Het gaat om presentaties van modelbouw-voertuigen, maar ook om een grote militariamarkt met bijna tachtig kramen.