Deel dit artikel ‹ Terug

Landschapssluiers en Limonadewolken in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: vrijdag 7 mei 2010


Wil Friesen en Ingrid Friesen dragen dezelfde achternaam. Dat is niet toevallig: Ingrid is een dochter van Jan, de broer van Wil. Wil en Ingrid hebben de kunst beiden in hun levensloop opgenomen. Gebeurtenissen in hun beider leven hebben hen in een frequenter contact met elkaar gebracht. De laatste jaren hebben zij elkaar regelmatig ontmoet en wisselden zij ervaringen uit op het gebied van kunst. Tijdens deze ontmoetingen is ook de gedachte ontstaan om een gezamenlijke expositie te houden. Werken van oom en nicht zijn daarom van 16 mei tot 17 juni te bewonderen in Museum Het Petershuis in Gennep.

Wil Friesen (1947), woonachtig in Vierlingsbeek, is autodidact. Zijn werken zijn in de afgelopen jaren op diverse plaatsen in het land geëxposeerd. Een van de thema’s in het werk van Wil Friesen is het landschap. Hij benadert het landschap als iets dat zich alleen aan eigen wetten houdt. Het landschap is autonoom, gaat zijn eigen gang. En wat er gebeurd is, wordt door het landschap tot geheim verklaard. Het landschap verbergt dus vele geheimen. Wil Friesen is op zoek naar deze geheimen. Via de fotografie en vooral door de manier waarop hij het medium gebruikt probeert hij beetje bij beetje tot deze geheimen door te dringen. Wil: ‘Mijn landschappen zijn voorzichtige pogingen om flarden van deze geheimen te ontsluieren. Er wordt gesuggereerd dat de landschappen meer zijn dan ze laten zien’. De fotowerken van Wil zijn volgens het analoge systeem gemaakt. Er is gebruik gemaakt van midden- en grootformaat camera's. Vaak is tijdens de opname in het proces ingegrepen door optische vertekening, bewegingen tijdens lange sluitertijden of meervoudig belichte film. De films zijn standaard ontwikkeld. Het negatief is het bronmateriaal. Het uiteindelijk beeld ontstaat tijdens het proces in de donkere kamer. Daar wordt door Wil op allerlei manieren bewust afgeweken van de standaard. Het toeval krijgt de ruimte, wordt uitgedaagd, en wordt een belangrijke medespeler in de uiteindelijke beeldbepaling. De werken zijn daardoor altijd uniek. Alle opnames en prints zijn op zwart-wit materiaal gemaakt. De uiteindelijke foto is ten slotte handmatig ingekleurd met transparante olieverf.

Wil’s nicht Ingrid Friesen (1972) woont met haar gezin in Oss en is na haar opleiding aan de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch als freelance illustrator aan het werk gegaan. Ze werkt verder als museumdocent in het Museum Jan Cunen in Oss en geeft cursussen en workshops. Ingrid vertelt over de aanleiding van deze unieke expositie: ‘Het idee ontstond een jaar terug ongeveer. Ik ben altijd al bewonderaar geweest van de foto’s van Wil en terwijl hij over zijn werk vertelde kregen we het idee om samen iets te doen. Hoe zou het eruit zien als ik zijn foto’s als uitgangspunt zou nemen en daar mijn verhaal van zou maken? Wat ik bedacht viel in de praktijk totaal anders uit. En dat is goed. Het werk ontstaat terwijl ik het maak. Het leidt zichzelf. Vaak komen er mensfiguren voor op mijn schilderijen. De onderwerpen waar ik telkens weer bij uitkom zijn ook vooral universele emoties, angsten of verlangens. De werken zijn figuratief maar niet persé realistisch. Het is heel gewoon dat er bloemen groeien op een roze wolk en dat diezelfde wolk limonade drupt. De figuren die hoog boven een wolk uittorenen kijken hier niet van op, ze zijn druk bezig met iets. Vaak zijn er verschillende perspectieven in één ruimte en leeft een getekend konijn in een geschilderd bos. Soms vertel ik iets heel letterlijk en dan is het weer bijna abstract. Juist al die tegenstrijdige onderwerpen, stijlen en gebruik van materialen zorgt voor een vervreemdend beeld wat nieuwsgierig maakt. Het zou een droom kunnen zijn’.

De expositie zal op zaterdag 15 mei a.s. om 15:00 uur voor genodigden en voor Vrienden van Museum Het Petershuis worden geopend, en vanaf zondag 16 mei zijn de deuren open voor het publiek. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 17 juni. Vanaf 30 mei zullen als onderdeel van de tentoonstelling tevens werken worden geëxposeerd van deelnemers aan de workshop ‘Kunst over Kunst’ die Ingrid Friesen op 29 mei in Museum Het Petershuis zal verzorgen. Inschrijven voor deze workshop is nog mogelijk. Zie voor meer informatie over deelname www.museumhetpetershuis.nl.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl. Voor meer informatie over de exposerende kunstenaars zie www.wilfriesen.nl en www.ingridfriesen.nl.
advertentie