Deel dit artikel ‹ Terug

Studenten praten senioren bij over Nederland

Geplaatst op: dinsdag 22 oktober 2019


Studenten uit de regio Nijmegen en zijn aangesloten bij de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan presenteren de komende weken een interactieve collegereeks over Nederland vanuit verschillende vakgebieden. Zij vinden het leuk hun opgedane kennis te delen met senioren en met hen in gesprek te gaan.De reeks bestaat uit vier colleges. In het eerste college kijken we vanuit de Kunstgeschiedenis naar bekende Nederlandse schilders in de Gouden Eeuw. Hoe zag Nederland eruit in de Gouden Eeuw? Nederland was ontzettend rijk. Hoe zien we dat terug in de schilderijen? Vervolgens kijken we in het tweede college vanuit de Criminologie naar onze eerste wetten en huidige regels. Heeft u wel eens iets gedaan wat niet mocht? Wat dacht u van belletje trekken of door rood fietsen? En hoe ziet de gevangenis eruit? In het derde college bespreken we vanuit de Culturele Antropologie onze Nederlandse cultuur. Wat is typisch Nederlands? Droeg u bijvoorbeeld vroeger klompen? En houdt u van een kroketje uit de muur? Ook neemt de student-docent u middels schilderijen mee naar het verre oosten… Het laatste college bespreken we ons Koningshuis: De Oranjes. Wie was de eerste koning van Nederland? En wat weten we over Wilhelmina, Juliana en Beatrix? Met wie trouwden zij en hoe werd de eerste Koninginnedag gevierd? Tijdens deze vier colleges wordt u van harte uitgenodigd mee te kletsen en mee te denken.

De seniorencolleges staan los van elkaar en vinden in de middag plaats in Castella in Cuijk (14.00 uur) en Bibliotheek Madeleine in Boxmeer (15.30 uur).
Inhoudelijk zijn de colleges in Cuijk en Boxmeer hetzelfde.
Ze zijn voor iedere (nieuwsgierige) senior gratis toegankelijk.
Graag vooraf even aanmelden via www.biblioplus.nl
of Henk Ermers van Castella, h.ermers@pantein.nl
of Jeanette Langen van Bibliotheek Madeleine, j.langen@pantein.nl

College kunstgeschiedenis 21 okt (Castella) en 30 okt (Bibliotheek Madeleine)?College Criminologie 23 okt (Cuijk) en 6 nov (Bibliotheek Madeleine) College Nederlandse cultuur 25 okt (Castella) en 14 nov (Bibliotheek Madeleine)?College Het Koningshuis 6 nov (Castella) en 19 nov (Bibliotheek Madeleine)

Castella, Cantheelen 6-200 (De Citadel), Cuijk
Bibliotheek Madeleine, Velgertstraat 1, Boxmeer 
advertentie