Deel dit artikel ‹ Terug

Kloosterleven Sint Agatha in film Celibaat

Geplaatst op: dinsdag 24 september 2019


Regisseur Daan Jongbloed te gast in Schouwburg Cuijk

Eenzaamheid, worstelingen en twijfel. De kwetsbaarheid van de mens staat centraal in het werk van documentairemaker Daan Jongbloed (1984). Zijn nieuwste film Celibaat over het kloosterleven is 6, 7 en 8 oktober te zien in bioscoop Industry in Cuijk met na afloop een nabespreking met Jongbloed in de schouwburg (alleen op 6 en 7 oktober).
Voor zijn nieuwste film Celibaat woonde Daan Jongbloed een zomer lang bij de Kruisheren van Sint Agatha. Hij voerde openhartige gesprekken over het celibaat. “Het lijkt mij nogal wat om liefdesrelaties en seksualiteit op te geven, terwijl het verlangen hiernaar in mijn beleving erg sterk is”, vertelt Jongbloed. “Ik was erg nieuwsgierig hoe zij die keuze ervaren.”
Al snel ontdekte hij dat het gesprek over deze verlangens gevoelig ligt, dat seksualiteit een taboe is binnen het klooster en dat er eigenlijk nooit over wordt gesproken. De gesprekken zijn dan ook bijzonder. Jongbloed: ”Het zijn vooral gewoon mensen van vlees en bloed, met dezelfde worstelingen en twijfels als ikzelf. Dat vond ik een hele verademing.”
De behoefte om erover te praten blijkt dus wel degelijk aanwezig. Als een van de broeders vervolgens schoorvoetend onthult dat hij ook op mannen valt, is de film op zijn kwetsbaarst. “Ik hoop dat de documentaire helpt dit soort taboes te doorbreken”, aldus Jongbloed. “Ik ben de Kruisheren dan ook erg dankbaar voor hun vertrouwen en openhartigheid.”

Nabespreking met Jongbloed in Schouwburg
De documentaire gaat zaterdag 28 september in première op het Nederlands Film Festival. Op 6, 7 en 8 oktober is de film, die zo’n 70 minuten duurt, om 19.00 uur te zien bij de Industry Service Bioscoop Cuijk.
Op 6 en 7 oktober is er na afloop bovendien een bijzondere nabespreking in de schouwburg. Daan Jongbloed wordt geïnterviewd door journalist Eric Reijnen Rutten van De Gelderlander. Karel Janssen is namens Sociom gespreksleider in de zaal voor vragen vanuit het publiek. Ook bijzonder is de aanwezigheid van broeder Edgar Claas op 6 oktober, een van de kruisheren uit de film.
De nabespreking is een samenwerking tussen Schouwburg Cuijk, Industry Service Bioscoop Cuijk en Sociom.
Een combi-ticket voor de film inclusief nabespreking kost 14 euro en is vanaf 24 september verkrijgbaar via de bioscoop (cuijk.industrybioscoop.nl)

Over Daan Jongbloed
Daan Jongbloed maakte eerder de indringende documentaire ‘Boer Peer’, over een 97-jarige teruggetrokken boer die nog leeft alsof de tijd 100 jaar stil had gestaan. De film Boer Peer won verschillende prijzen en trok ruim 10.000 mensen naar de filmtheaters.
Net als bij Boer Peer legt Jongbloed in Celibaat wederom een manier van leven vast die langzaamaan verdwijnt. Het Kruisherenklooster in Sint Agatha is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Er leven nu nog zes paters. Na bijna 650 jaar lijkt het einde voor het klooster nabij.