Week van de Alfabetisering_ Deel dit artikel ‹ Terug

Week van de Alfabetisering

Geplaatst op: zaterdag 7 september 2019


Van 9 t/m 15 september 2019 is het de Week van de Alfabetisering. Diverse organisaties uit het Land van Cuijk ondertekenden vorig jaar het Taalakkoord. Organisaties in Maasduinen deden dat al eerder. Hiermee gaan zij gezamenlijk de strijd aan tegen laaggeletterdheid in het Land van Cuijk en Maasduinen, door ieder op hun eigen manier extra aandacht te besteden aan laaggeletterdheid. Het Land van Cuijk en Maasduinen telt ongeveer 19.000 laaggeletterden. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven, rekenen en zijn vaak minder digitaal vaardig. Dit heeft gevolgen in de dagelijkse praktijk. Wanneer je taal-, reken- en computervaardig bent, ben je vaak sociaal actiever en meer zelfredzaam. Daarnaast hebben geletterde mensen vaak betere kansen op de arbeidsmarkt, meer grip op hun geldzaken en gezondheid. Helaas drukt er nog een taboe op laaggeletterdheid en wordt er vaak niet over gesproken. Tijdens de Week van de Alfabetisering (en ook daarna) organiseert BiblioPlus diverse activiteiten zodat mensen zich beter kunnen redden in het dagelijks leven.

Een keuze uit de activiteiten:

Taalcafé in Mill en Grave / Vrouwen voor vrouwen in Bergen / Vrouwen voor elkaar in Sint Anthonis om beter Nederlands te leren en mensen te ontmoeten uit verschillende culturen, zodat inburgeren beter gaat.
GPS-letterloop in Bibliotheek Madeleine: een speurtocht waarin jong en oud in groepjes op zoek gaan naar verborgen letters.
Taalgroep Begrijp je taal in de Bibliotheek Cuijk om het lezen en schrijven te verbeteren in een kleine groep, afgestemd op de eigen wensen en niveau.
Digitale hulp, zoals de Klik & Tik cursus in Cuijk, de Open middag van de KBO Bergen, het inloopspreekuur van DOS Cuijk, Rabobank Internetbankieren in Sint Anthonis.
Hulp bij financiële zaken, zoals het Inloopspreekuur van Humanitas in Bergen, de spreekuren van de Sociaal raadslieden in Boxmeer en de Papieren Brigade in Gennep.
Sociaal juridische hulp van het Juridisch Loket in Cuijk of het Spreekuur Sociale zekerheid in Gennep
Hulp bij solliciteren bij de Walk&Talk bijeenkomst in de Bibliotheek Boxmeer. Of maak een afspraak met een coach die je individueel helpt met solliciteren en werk zoeken.
Voorleesactie voor kinderen Als kinderen op jonge leeftijd met taal bezig zijn, wordt de kans op problemen met taal op latere leeftijd heel erg verkleind. Voorlezen en lezen is voor de jeugd dus heel belangrijk! In deze week worden de voorlees-sjerpen in de bibliotheken geïntroduceerd. Kinderen zien aan de voorlees-sjerp welke medewerker van de bibliotheek een verhaal wil voorlezen. Dit kan ook na de Week van de alfabetisering.

Kijk voor de data en tijden op Biblioplus.nl bij activiteiten.
advertentie