Derde editie cultureel festival Schijt aan de Grens begint iets eerder_ Deel dit artikel ‹ Terug

Derde editie cultureel festival Schijt aan de Grens begint iets eerder

Geplaatst op: donderdag 15 augustus 2019


Op 24 en 25 augustus a.s. vindt in Venray, Overloon en Geijsteren de derde editie van Schijt aan de Grens plaats. Over de bijzondere naam van dit gratis toegankelijke festival zullen we verderop nog wat vertellen maar nu eerste even de mededeling dat dit festival al op 19 augustus begint.
In de Meulewei aan de St.-Wilbertsweg in Geijsteren zullen op maandag 19 augustus vanaf 10 uur ruim 20 beeldend kunstenaars worden ingekwartierd om in vijf dagen tijd een prachtig weiland om te toveren tot een ware oase. De kunstenaars zullen werken vanuit het centrale thema "Zalige Zonde", ze zullen gevoed en gelaafd worden en over een warm bed kunnen beschikken maar verder is het voor henzelf en de organisatie volstrekt onbekend waartoe dit experiment zal leiden. Voor de nieuwsgierige pers en het publiek is de Meulewei tijdens de opbouwfase te bezoeken. Bovendien zal via sociale media verslag worden gedaan van de vorderingen. Op 24 augustus om 13.00 uur zijn de kunstwerken af en kan het festival officieel worden geopend.

In Geijsteren is niet alleen aandacht voor het visuele element. Eat Art Collective zal twee keer het Diner Zonder Schaamte serveren. Het Diner Zonder Schaamte is een smakelijke groepsreis die je meeneemt langs verschillende facetten van religie, spiritualiteit, filosofie, natuur en ego die ons (mis)leiden in het maken van goede keuzes. In het festival-weekend kun je ook in het Stadspark van Venray terecht. Daar zal in een geheel andere sfeer uiting gegeven worden aan de vele vormen van zalige zonden. Muziek vormt een belangrijke pijler met minstens 8 acts op het hoofdpodium. De speciale aankleding van het park, met ondermeer graffiti-werk van Kings of Colors vormen het decor voor uniek straattheater met als hoogtepunt een optreden van Die Verdammte Spielerei uit België. De straat die ook door zandschrijver Skryf gebruikt zal worden om een passende boodschap wereldkundig te maken. En dan is er ook nog het Podium van de Kleine Zonden. Daar zal door artiesten met steeds een andere achtergrond onthuld worden waarover zij eigenlijk liever hun mond hielden. Uniek is ook dat tijdens dit weekend de toren van de Sint Petrus' Bandenkerk voor het publiek open is. In de toren zijn 8 schilderijen van de overleden Vlaamse schilder Denis Coekaerts te zien zijn die voor de gelegenheid aankleed worden met de voordrachten van dichter Myce Surminski. De derde locatie is aan de andere kant van de grens: Overloon, de Brabantse plaats die bekend is vanwege het Oorlogsmuseum, de aanhangwagenfabriek, het dierenpark, de ijssalon en het Theater van De Zalige Zonde aan de Helderseweg. Hier zal het festival op zaterdag om 13.00 uur op ludieke wijze geopend worden door de Burgemeester van Boxmeer en de Wethouder van Venray. Daarna kan het publiek op deze locatie genieten van dichters en schrijvers die gekoppeld aan musici over zalige zonden zullen verhalen. Op het festivalterrein met diverse podia is er ruim plek voor straattheater. Zo kun je je o.a. laten lokken door 'Gulzigheid & Verleiding' of je eigen zalige zonde delen met 'Schaamteloze Creaties'. Op het podium met de zeer toepasselijke naam 'IJdelheid' zullen diverse oor- en oogstrelende acts de revue passeren. Het geheel wordt op eigenzinnige wijze aangekleed met o.a. werk van Karen Juwett, Saskia Weerepas en Marieke Jacobs en een fototentoonstelling met natuurlijk als thema "Zalige Zonde".

De naam Schijt aan de Grens is er een die niet misstaat in de lijst van hedendaagse festivals. Toch heeft de naam voor ons vele betekenissen; hij is opvallend en geeft regelmatig aanleiding tot een goed gesprek. Maar het geeft creatievelingen hopelijk ook net dat zetje om op ons festival over hun eigen grenzen heen te gaan. En als inwoners van de streek op de grens van Noord-Brabant en het noorden van Limburg, daar waar de gemeenten Boxmeer en Venray liggen, voelen we de grens vaak. Vooral als het over culturele aspecten van het leven gaat. En het is juist die grens die we proberen te wissen.

Stichting Schijt aan de Grens
Jan Fleurkens 06-51750468
www.schijtaandegrens.nl
advertentie