Deel dit artikel ‹ Terug

Fotografen van het verzet

Geplaatst op: maandag 26 april 2010


Op donderdag 29 april opent de 89-jarige bekende oud tv-regisseur Leen Timp de tentoonstelling Het uur “U” in het Liberty Park in Overloon. Deze expositie werd samengesteld door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en gaat over de fotodienst van Binnenlandse Strijdkrachten in 1944 en 1945.

Het laatste jaar van de Duitse bezetting is uitvoerig gefotografeerd door een groep professionele en amateur-fotografen die deel uitmaakten van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS). Zo ontstond een uniek beeld van de nietsontziende Duitse terreur, het actieve verzet, de Hongerwinter, de langverwachte komst van de bevrijders en de daaropvolgende arrestatie van collaborateurs.

De Fotodienst van de BS-Delft werd in het najaar van 1944 opgericht op initiatief van studenten aan de Technische Hogeschool van Delft. Met vijf Leica’s en een donkere kamer die illegaal van stroom werd voorzien, gaf de groep middels ruim 1300 foto’s een intrigerend gezicht aan de gebeurtenissen in het westen van Nederland in het laatste oorlogsjaar. Leen Timp was destijds één van de fotografen die in het geheim fotografeerden.

Een selectie van deze foto’s was vlak na de oorlog te zien in het boek Het uur “U” maar na publicatie in 1946 verdwenen de originele negatieven spoorloos. Recent doken ze tot ieders verrassing weer op. Sindsdien zijn ze ondergebracht in het fotoarchief van het NIOD. De herontdekte originele negatieven hebben de tand des tijds opvallend goed doorstaan en werden na te zijn schoongemaakt op professionele wijze gescand. De heer Timp, echtgenoot van Mies Bouwman, was behulpzaam bij het beschrijven van de foto’s. De beelden zullen dan ook in de loop van dit jaar op de BeeldbankWO2 geplaatst gaan worden (www.beeldbankwo2.nl).

Direct na de herontdekking van de collectie ontstond bij het NIOD het idee om ter gelegenheid van 65 jaar bevrijding een fototentoonstelling te wijden aan het werk van de Fotodienst van de Binnenlandse Strijdkrachten. In het Liberty Park, het voormalige oorlogsmuseum van Overloon, zullen ruim zeventig afbeeldingen uit deze bijzondere collectie tot medio 2011 te zien zijn.
advertentie