Deel dit artikel ‹ Terug

Week van de Jonge Mantelzorger

Geplaatst op: vrijdag 31 mei 2019


3 t/m 9 juni: landelijk aandacht voor jonge mantelzorgers
Bij mantelzorg denken we al gauw aan oudere mensen. Toch zijn er ook veel jonge mantelzorgers: een op de vier jongeren groeit op met zorg voor een ouder, broer of zus. Als er thuis iemand chronisch ziek, gehandicapt, psychisch ziek of verslaafd is, zijn de (andere) kinderen in het gezin vanzelf mantelzorger. Deze kinderen worden vaak belast met extra taken thuis, zoals boodschappen doen, eten koken, schoonmaken of oppassen en helpen bij het verzorgen van het hulpbehoevende familielid.

Verborgen zorg(en)
De extra belasting waar jonge mantelzorgers mee leven, is lang niet altijd zichtbaar. Ze vinden hun rol vanzelfsprekend of ze willen hun ouders niet met nog meer problemen opzadelen. Hun zorgen, taken en verantwoordelijkheden passen vaak niet bij hun eigen ontwikkelingsfase en leeftijd. De meeste jonge mantelzorgers redden zich wel, maar hun psychische en fysieke gezondheid doet nogal eens onder voor die van hun leeftijdsgenoten en dat leidt soms tot (gedrags)problemen.

Ondersteuning en scholing
Centrum Mantelzorg Land van Cuijk biedt praktische en emotionele ondersteuning aan jonge mantelzorgers. Ook verzorgt het Centrum incompany trainingen op scholen. Er zijn programma’s voor leerlingen, docenten en management. De trainingen draaien om bewustwording, informatie, praktische tips en signaleren van behoeften.

Landelijke campagne
In de week van de Jonge Mantelzorger zijn er in 21 gemeentes in het land speciale activiteiten. Kijk op www.weekvandejongemantelzorger.nl voor het programma. Neem voor meer informatie contact op met Centrum Mantelzorg Land van Cuijk: info@mantelzorglvc.nl of telefoon: 0485-846739.