Deel dit artikel ‹ Terug

Verrassende Plattelands-tweedaagse op 8 en 9 mei

Geplaatst op: vrijdag 9 april 2010


In het weekend van 8 en 9 mei vindt een nieuw toeristisch evenement plaats in Noord Oost Brabant: ‘Ons Plattelands Rondje’ genaamd. Er worden op deze data, in het gebied Land van Cuijk en de Noordelijke Maasvallei, vier nieuwe, wandel- fiets- en autoroutes geïntroduceerd. Het verrassende hierbij is dat alle deelnemers -van jong tot oud- in dat weekend een heel divers scala aan activiteiten kunnen meebeleven. Deze vinden plaats bij circa veertig bijzondere plattelandsbedrijven die zich aan deze routes bevinden.

Vier routes met een verrassende eigenheid
Vier routes laten de deelnemers (gratis) kennismaken met de rijke Brabantse cultuur en het afwisselende natuurschoon in dit Maasgebied. De routes hebben prikkelende Brabantse namen zoals: Mombakkes-, Klumpkes-, Wolle Sokke- en Moj Oplipelle route.
Iedere route vertelt, door middel van activiteiten bij de bedrijven, meer over een specifieke eigenschap, product of bedrijvigheid.
De Moj Oplipelle is een route om je ‘in te verslikken’, om je ‘heerlijk in vast te bijten’ en om over ‘op te scheppen’! (Moj Oplipelle is Brabants voor mooi of lekker opscheppen of oplepelen). De deelnemende bedrijven aan deze route tonen met gepaste trots hun eigenheid en nemen de bezoekers mee in een ‘pruvement’ van streekproducten zoals boerenijs en schapenkaas.
De Wolle sokke route is een ‘warme’ en ‘duurzame’ route met een humoristische inslag. Je maakt onder andere kennis met ecologische producten en je kunt zelfs een plekje reserveren om zomaar in dromenland te geraken op een heuse hooizolder.
In de Klumpkes route (klompen) worden op een speelse en sportieve manier tradities en geschiedenis voor je voeten neergelegd.
De Mombakkes (masker) route toont de vele gezichten van ‘ons Brabant’ en zijn bedrijvigheid. En als de maskers worden op of afgezet dan laat de rijke cultuur en de pure gastvrijheid van de streek zich zien.

Hoe kun je deelnemen?
Deelnemers kunnen via de website: www.onsplattelandsrondje.nl een keuze maken voor een route, de gewenste afstand en het vervoermiddel. Routeboekjes zijn begin mei gratis te krijgen bij de deelnemende bedrijven. Je kunt overal starten en zélf bepalen hoelang je de route wilt volgen. Het is mogelijk om een of meer routes met elkaar te combineren. Voor gezinnen met kinderen zijn voor alle vier de routes ook kortere afstanden mogelijk.
De komende jaren zal ‘Ons Plattelands Rondje’ steeds plaats vinden tijdens het tweede weekend in mei.

Organisatie
‘Ons Plattelandsrondje’ wordt georganiseerd door de Vereniging Verrassend Platteland van Cuijk, www.plattelandvancuijk.nl. Het evenement wordt ondersteund door Provincie Noord Brabant en de Rabobank.