Deel dit artikel ‹ Terug

Feestelijke aanplant heggen in UNESCO-gebied Maasheggen

Geplaatst op: donderdag 13 december 2018


De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) organiseerde op dinsdagmiddag 11 december de feestelijke aanplant van ruim een kilometer nieuwe heggen in de Brabantse Maasheggen. Samen met gebiedspartners en wethouder Jeu Verstraaten van de gemeente Boxmeer werden de laatste meters terplekke aangeplant.

Veel van de heggen in het Maasheggengebied zijn in de loop der jaren verdwenen door schaalvergroting en intensieve landbouw. Door de aanplant van deze nieuwe heggen wordt een deel van het karakteristieke Maasheggenlandschap weer in oude stijl hersteld.
De Maasheggen zijn het grootste heggenlandschap en oudste cultuurlandschap van Nederland. Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij in 2016 heeft de VNC in het gebied percelen kunnen kopen om de heggenstructuur veilig te stellen dan wel te herstellen. Ook de erkenning als UNESCO-biosfeergebied in juli 2018, na gezamenlijke inspanning van de VNC en de gemeente Boxmeer, is onderdeel van dit project.

De aankoop van de strategisch gelegen percelen door de VNC is mogelijk door de vrijwillige kavelruil die plaatsvindt in het gebied. De kavelruil kent een zestigtal betrokkenen, bestaande uit boeren, particulieren en andere partijen. Door de ruil kan enerzijds de agrarische bedrijfsvoering van boeren worden geoptimaliseerd door gunstiger landverdeling en anderzijds het landschap worden hersteld, waar de VNC als gebiedspartner aan bijdraagt.

De groenploeg van de VNC verzorgt de aanplant van de nieuwe heggen, evenals het beheer de komende decennia. Ook op andere plekken in de Maasheggen gaat de VNC met de bijdrage van de Postcode Loterij het oude heggenpatroon herstellen.