Deel dit artikel ‹ Terug

Museum Het Petershuis heeft primeur eerste expositie Kunstgroep Kolonie Plasmolen

Geplaatst op: vrijdag 26 maart 2010


Op 1 juli 2009 vond de oprichting plaats van Kunstgroep Kolonie Plasmolen, een kunstenaarsvereniging in en rondom Plasmolen, in de kop van Noord-Limburg. Het kunstenaarscollectief, bestaande uit meer dan 25 regionale kunstenaars, treedt voor het eerst gezamenlijk naar buiten in Museum Het Petershuis in Gennep met een expositie onder de naam ‘Premier Diner’. De naam van de groep vindt haar oorsprong bij de actieve kunstenaarskolonie die begin 1900 ontstond rond de Plasmolense kunstschilder Jacques van Mourik. Sinds het ontstaan van deze kolonie hebben in en rondom Plasmolen zo’n 350 professionele kunstenaars gewoond en gewerkt. Velen van hen vonden en vinden, net als de pioniers na 1900, inspiratie in de rijke natuur van de Sint Jansberg.

De titel van deze expositie is gekozen doordat de leden zich hebben laten inspireren door het thema MENU 2010. De culturele manifestatie van de Biënnale 2010 in Noord Limburg hanteert dit als thema en krijgt later in dit voorjaar zijn beslag. Deze manifestatie is een culturele prelude op de Floriade 2012.

‘Premier Diner’ is daarnaast een meer dan toepasselijke titel omdat het de allereerste groepstentoonstelling is van Kunstgroep Kolonie Plasmolen. Museum Het Petershuis haalt daarmee een absolute primeur in huis. Tijdens de expositie worden o.a. sieraden, schilderijen, beelden, glasobjecten en fotografie getoond. Na Het Petershuis volgt Roepaen Kunsten en Roepaen Podium te Ottersum, waar gedurende drie weekenden in mei een groots opgezet kunstevenement onder de titel K@R-t-Blanche zal plaatsvinden. Ook de Kunstgroep Kolonie Plasmolen zal aan deze kunstzinnige manifestatie deelnemen met een gezamenlijke installatie onder de titel ‘Overconsumptie’.

De expositie zal op zaterdag 3 april a.s. om 15:00 uur voor genodigden en voor Vrienden van Museum Het Petershuis worden geopend door mevrouw Karin Peters, wethouder voor Kunst en Cultuur van de Gemeente Mook en Middelaar. Tijdens de opening zal er speciale aandacht worden geschonken aan de twee ereleden van de vereniging: aan Julia van Verschuer vanwege haar betrokkenheid met de eerste Kolonie uit de vorige eeuw en aan Margreet Janssen Reinen vanwege haar oprichting van de Stichting Jac. van Mourik.
Het museum is Eerste Paasdag gesloten en Tweede Paasdag geopend.
De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 9 mei.

Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl. Voor meer informatie over Kunstgroep Kolonie Plasmolen kunt u terecht op www.kunstgroepkolonieplasmolen.nl