Deel dit artikel ‹ Terug

Pluk- & Oogstfeest in Mill

Geplaatst op: vrijdag 28 september 2018


Zondag 14 oktober is Kasteel Tongelaar in Mill een hele dag lang het decor voor het gratis herfst-festival ‘Pluk & Oogstfeest’. De organisatie is dit
jaar in handen van Ontdek Mill, samen met Brabants Landschap en Ingeborg Vriends van Smaakmakers. De voorbereidingen, die in maart dit jaar al van start zijn gegaan, zijn in volle gang.
“Met het Pluk & Oogstfeest laten we zien waar food (Smaakmakers Mill) en natuur (Brabants Landschap) elkaar ontmoeten,” aldus Vriends: ”de Smaakmarkt is nu helemaal vol en daarmee de grootste van Brabant. Ook het programma begint vaste vorm te krijgen.”

Foodies halen hun hart op
Wie de Smaakmarkt echt wil beleven, boekt de Food-tour langs de meeste interessante en vernieuwende deelnemers van de Smaakmarkt. Je leert alles over de makers en de verhalen achter hun producten als je op pad gaat met Lola Fick, food-trendwatcher. Onderweg wordt er natuurlijk ook van alles geproefd.

Wildpluk-wandelingen
Monique Wijn is schrijfster, tuinvrouw en eigenaar van kruidentuin De Godin. Voor In 't Holt in Overloon, verzorgt zij lezingen, wildpluk-wandelingen en kruidenworkshops. Leer alles over de eetbare en genezende kruiden en planten van Tongelaar en schrijf je in voor één van de drie wildpluk-wandelingen door Monique. Tickets voor de Food-tour en de Wildpluk-wandelingen zijn te reserveren via de website

Kinderactiviteiten
In de boomgaard mogen kinderen samen met vrijwilligers van Brabants Landschap zelf appels plukken en moes maken. Of insectenhotels knutselen van natuurlijke materialen. Bjorn Gerrits van WANAGI TACAKU geeft demonstraties in outdoor cooking, twining, en andere bushcraft-technieken, zoals een lepel maken van hout. Teun de Bakker staat bij het historische bakhuisje om tarte tatin te bakken met de kinderen. Er zijn pony’s om op te rijden, ezeltjes, de knuffelkoe van Stef, geitjes en een kudde schaapjes. Op de schermzolder van het kasteel mag
je herfst-knutselen.  Voor deze activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Goei Leven Podium
In het mini-theater in de Goei leven-weide vinden verschillende lezingen plaats. Jacqueline Castelijns van ‘Powerpeul' vertelt over de witte
lupine-boon die ook op Landgoed Tongelaar geteeld wordt. Lupine is een duurzaam alternatief voor soja en vlees en is bovendien goed voor de
vruchtbaarheid van de grond. Mevrouw de Bok gunt bokjes een langer leven. Want wat doen we met de mannetjes? Ze laat mensen kennis maken met het eten van geitenvlees, bewust een stukje beter (mannen) vlees.

Live (guerrilla) Cooking Martien Bos
Cuisinier Martien Bos gaat op het podium live koken met gezinnen uit het publiek. Met eenvoudige ingrediënten en restjes uit de koelkast laat Martien zien dat iedereen, jong en oud, in no time een gezonde en voedzame maaltijd op tafel kan zetten. Martien Bos is oprichter van Smaakcentrum Cuijk en draagt gezonde voeding een warm hart toe.

ROC de Leijgraaf

Chefkok en leermeester Jeroen van den Heuvel komt samen met zijn leerlingen van koksopleiding ROC De Leijgraaf 'live' roomijs draaien van verse melk en fruit van het seizoen. Vanuit hun Foodtruck zullen de studenten zelfgemaakte gerechtjes serveren zoals pulled pork. Ook gaan ze enkele boeren uit het kookboek ‘Goei Gerei’ ondersteunen in de presentatie van hun gerecht voor het boek dat deze dag gelanceerd wordt.

Op pad met de gids
Naast de Food-tour en wildpluk-wandelingen kunt u ook nog mee op pad met de boswachter. Beleef Landgoed Tongelaar in prachtige herfsttooi en ontdek de vele pareltjes die het landgoed rijk is. Tongelaar kenmerkt zich door kleinschalig cultuurland, afgewisseld door strepen bos, lanen en houtwallen. De das heeft er zijn burcht en scharrelt in de vochtige graslanden zijn lievelingskostje bijeen: regenwormen. De houtwallen zijn door Brabants Landschap aangepland met besdragende heesters als sleedoorn en meidoorn.
Hopelijk zullen we de sleedoorn aantreffen in prachtig blauwe bessendracht. Tijden voor de gidswandelingen van Brabants Landschap zijn te vinden op de website.

Bij een oogstfeest hoort feestelijke muziek.
Het Zeelands Amusementsorkest o.l.v. Kees Theunissen brengt het een mix van schlagers, Egerländer- en popmuziek: van smartlap tot James Last tot Duitse meezingers. Tongelaars’ huisband The Feliciano's loopt ook rond en speelt Bluegrass, Country, Comedy en Folk. De mannen doen dat op onbeschaamde wijze. Overal waar ze komen, maken ze mensen blij en aan het dansen. Last but not least zullen de broertjes Harm, Erik en Peter Verstraten van Delamice de betere kampvuurliedjes zingen, op akoestische wijze, variërend van Frank Sinatra tot Frank Zappa en van Elvis Presley tot de Kinks. Meezingen mag!

Vier het begin van de herfst mee op Kasteel Tongelaar in Mill en kom zondag 14 oktober naar het Pluk & Oogstfeest. Meer informatie over het programma is te vinden op de website: www.plukenoogstfeest.nl 

Foto Mooi & Mooi Fotografie
advertentie