Deel dit artikel ‹ Terug

Amerikaanse para in Overloon

Geplaatst op: maandag 24 september 2018


Afgelopen vrijdag bracht de 93-jarige Vincent Speranza een bezoek aan Overloon. Niet alleen om de tentoonstelling te zien, maar vooral ook om samen met het Oorlogsmuseum een nieuw programma op te zetten.  

Speranza was een Amerikaanse parachutist van de beroemde 101 Airborne Divisie. Die kwam niet alleen in Nederland in actie, maar vocht in 1944 ook in de Ardennen. De verliezen aan Amerikaanse zijde waren groot. Speranza bleef als enige van zijn peloton over. Zijn ervaringen uit die tijd beschreef hij in een boek. En dat boek vormt de basis voor een paar bijzondere avonden die later dit jaar in Overloon gaan plaatsvinden.  

Het nieuwe avondprogramma is bedoeld om het museum eens op een andere manier uit te lichten. Zowel letterlijk als figuurlijk. Want uit enkele try-outs is al gebleken dat de beleving van het museum in het donker een hele andere is dan museumbezoek overdag. Zo kon de gemeenteraad van Boxmeer enkele weken geleden al even komen voorproeven van wat de bedoeling is.  

Dit nieuwe avondprogramma gaat plaatsvinden op zes avonden in november. Speranza zal daar dan overigens zelf niet bij zijn, want hij verwacht een oproep voor Afghanistan. Hij gaat terug naar zijn eigen divisie. “Een overlevende uit de Ardennen is altijd goed voor het moraal van de manschappen daar”, zo liet hij weten.

Het nieuwe avondprogramma heet “Museum in het donker”. De data zijn 15, 16, 17, 22, 23 en 24 november. Het museum is dan vanaf 19 uur te bezoeken, tot ca. 21.30 uur. Extra informatie volgt binnenkort.
advertentie