Deel dit artikel ‹ Terug

Huistheater De Steenakker viert vijfjarig jubileum met artiesten en publiek

Geplaatst op: donderdag 6 september 2018


Voor het vijfde achtereen volgende jaar presenteert Huistheater De Steenakker bekende namen en jonge talenten. Komend seizoen vooral op het gebied van muziek met crossovers naar kleinkunst, fotografie en filmbeelden. 

De Steenakker is blij. Het gaat goed met de programmering en steeds meer artiesten en publiek weten de weg te vinden naar het huistheater. De nieuwe line-up is als een reis om de wereld, met een rijkdom aan diverse stijlen. Puur en intens. Muziek die goed tot zijn recht komt in het intieme huistheater. En dit seizoen vaker met opvallend jong talent.

9 september
Het nieuwe seizoen start met ‘Rienne va Plus’ met de uit Rijkevoort afkomstige zangeres Rieany Janssen, samen met gitaristen Jan Hendriks en Ernst Jansz (Doe Maar). Muzikanten die geen aanprijzing meer nodig hebben. Zij traden al eerder met Rieany op. Vier jaar na hun eerste Doe Maar avontuur. In een paar jaar tijd schreven ze een twintigtal nummers met muziek uit de jaren 30 en 40 als inspiratiebron. Met twee cd’s als resultaat: Rienne va Plus (1990) en Money Makes Millionaires (1992). Komend seizoen is Doe Maar op tournee door Nederland. Het is bijzonder dat de heren in het jubileumjaar van Doe Maar tijd weten te vinden om met Rieany en het 30 jarig jubileum van ‘Rienne va Plus’ naar Haps te komen. En De Steenakker viert het jubileum graag met hun mee. Het publiek schijnbaar ook want het concert is inmiddels uitverkocht.

28 oktober
In oktober is België aan de beurt met de singer-songwriter Dries Bongaerts. Dries is een ruwe diamant die de voorbije jaren werd geslepen in Vlaamse kroegen, clubs en festivals. Zang, gitaar en een niet te vermijden stem. Donkere Indiefolk met invloeden van Bob Dylan, Will Oldman en Ry Cooder, zoals hij zelf zegt.

18 november
Een klassiek Spaans concert met pianist Thomas Beijer ‘Cancion Y Danza’. Thomas reisde samen met filmmaker Lucas van Woerkum naar het Spaanse Andalusië. Op zoek naar antwoorden voor zijn liefde voor Spanje, op zoek naar de ziel van de Spaanse muziek. Met indrukwekkende filmbeelden en verhalen die naadloos overvloeien in live gespeelde pianowerken van onder meer Albéniz, De Falla en Rodrigo. Deze zomer was Thomas te zien in het t.v. programma ‘Klassiek viert de zomer’.

2 december
Terug naar Nederland: in de jazz formatie Mudita worden de muzikale achtergronden van drie jonge muzikanten verweven tot één geluid.
Geïnspireerd door stilte en intensiteit zoeken zij de grenzen van hun instrumenten op. Door het minimalistisch spel creëren zij een bijzondere sfeer. Door hun vrije benadering is geen enkel concert hetzelfde, op één aspect na: het geluk en de magie die tijdens
het spelen ontstaat. 

16 december
Voor het tweede intieme concert voor kerstmis komt de uit Eindhoven afkomstige singer-songwriter Iris Penning. De jonge Iris neemt je met haar charmante voorkomen mee in haar wereld. Vrolijk, soms duister, en boven alles met een nadruk op de tekst. Het is poëtische pop waarmee Iris haar verhaal vertelt. Iris Penning bracht twee platen uit die goed werden ontvangen, deelde het podium met Spinvis, en stond in de finale van de Grote Prijs van Nederland.

20 januari
De Steenakker begint het nieuwe jaar met iemand die iedereen kent! Niet zozeer zijn naam maar wel als je ‘Suzanne…Suzanne…, ik ben stapelgek op jou’ of ‘Een kopje koffie’ hoort. Nummers die iedere dag nog over de wereld gedraaid worden. Brabander en ex-zanger van VOF de Kunst Nol Havens treedt tegenwoordig solo op, als singer-songwriter en storyteller met eigen nummers, mooie verhalen en eigen
fotobeelden over 30 jaar na VOF de Kunst: ‘Suzanne voorbij’.

10 februari
Met Fado zangeres Magda Mendes terug naar het zuiden. Haar nieuwe album ‘Oliveiras’ is een ode aan het vergeten Portugese platteland. Magda presenteerde haar album in 2017 met orkest in het Concertgebouw Amsterdam. Fado met een zacht romantisch randje, poëtisch en toegankelijk.

17 maart
Jazz zangeres Margriet Sjoerdsma keert terug naar De Steenakker, als ook pianist Egbert Derix. In een gelegenheidsduo en het programma ‘Favourite Songs’ brengen zij hun favoriete liedjes uit de jaren ’80 terug tot de essentie. Van Leonard Cohen tot Tracy Chapman en van Michael Sembello tot Tom Waits. Een programma met intimiteit van stem en piano.

31 maart
Tribuuts en tribute bands zijn populair. Het programma ‘Forever 27’ met zangeres Beatrice van der Poel en gitarist Erwin van Ligten is er ook zo een, maar dan anders. Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse e.a.. De artiesten van de 27 club (werden alle niet ouder dan 27 jaar) inspireren nog steeds en spreken voor velen tot de verbeelding. Top muzikanten als Beatrice met haar warme, gloedvolle stem en het unieke, creatieve en Bluesy gitaarspel van Erwin van Ligten (beide 27 +) zorgen voor een feest van herkenning
maar dat wel met een hun eigen interpretatie en twist.

21 april
Verder naar het noorden, Blue Rose Code. Zanger Ross Wilson komt oorspronkelijk uit Schotland maar woont nu in Manchester (UK). Ross is een veelbesproken talent die in de UK een gewaardeerde liveshow heeft waar zijn trouwe fans veel voor reizen. Hij heeft net zijn 4e album ‘The Water of Leith’ uitgebracht. Ross schrijft vanuit het hart; geen specifiek genre. Het heeft hem vergelijkingen met John Martyn, Van Morrison en Tom Waits opgeleverd. 

24 mei
En tot besluit gaat de reis de Atlantische oceaan over naar Canada. The Good Lovelies, een vrouwen formatie met drie zangeressen. Kerri Ough, Sue Passmore en Caroline Brooks zijn immens getalenteerde vocalisten en songwriters. Hun stemmen verweven zich moeiteloos tot prachtige harmonieën, krachtig en puur, organisch en inspirerend. Een optreden van The Good Lovelies ervaar je van indrukwekkend tot ongeëvenaard. En als afsluiter van het jubileumjaar is er voorafgaand een tuinfeest met een happy hour en een gezamenlijke ‘Aan tafel’ voor wie dat wilt. Nadere informatie volgt, maar ben er op tijd bij, kaarten zijn beperkt. Een ideale zondagmiddag belevenis Alle concerten (behalve 24 mei) zijn op zondagmiddag, de aanvangstijd is 15.30 uur (i.p.v. eerdere seizoenen 16.00 uur).

Na afloop is er een sfeervolle nazit met huisgemaakte soep. Kaartjes zijn inclusief een kop koffie of thee, parkeren en garderobe.
Tickets zijn online te koop.
De entreeprijs is €15,- of 17,50. Met een ‘Huisvriendenpas’ ondersteun je podium De Steenakker en krijg je korting op alle entreekaarten.

Andere activiteiten van De Steenakker
De theater zaal is tegen gunstige tarieven te huur voor uitvoeringen van muziek- en toneelverenigingen, bands en artiesten uit de regio. Daarbij kan De Steenakker zorgen voor professionele ondersteuning aangaande techniek, regie en promotie. Je kunt de zaal of foyer ook huren voor vergaderingen of trainingen. De ruimten worden exclusief gereserveerd zodat er optimaal gewerkt kan worden. De Steenakker is ook een beginpunt voor wandelingen op en langs het Duits lijntje. Dat kan met een gids – ‘Groeter’ (initiatief van het RBT). Daarbij zijn arrangementen te boeken met ieder seizoen een ander thema. Ook kun je bij De Steenakker terecht voor maatwerk voor als je iets te vieren hebt en iets bijzonders wilt met een culturele invulling.

Informatie en tickets: www.desteenakker.nl 
 Steenakkerstraat 5 Haps