Deel dit artikel ‹ Terug

Gifgas in Overloon

Geplaatst op: vrijdag 3 augustus 2018


In het Oorlogsmuseum Overloon is de tentoonstelling vanmiddag uitgebreid met een zeer macaber voorwerp. Het gaat om een Zyklon B blik.
 
Zyklon B was een blauwzuurgas. Het blik dateert vermoedelijk van vóór de oorlog, toen Zyklon B werd gebruikt voor het bestrijden van ongedierte in schepen, pakhuizen en dergelijke. Het blik is gehavend, evenals het etiket, maar de teksten op het blik zijn nog goed leesbaar. De merknaam staat er drie keer op, met daaronder even zo vaak, in het Duits: "Gifgas! Cyanpreparaat! De tekst wijst er verder op hoe het blik bewaard moet worden, namelijk donker, koel en droog. Bovendien schrijft het voor dat alleen getraind personeel hiermee mag omgaan. Dat is niet vreemd. In de oorlog werd Zyklon B gebruikt door de SS. En niet alleen als ontsmettingsmiddel, maak ook bij de Jodenvervolging in de concentratiekampen, zoals in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.
 
Het schijnt zo te zijn dat 1 kilo, precies de inhoud van dit blik, voldoende was om 250 mensen om het leven te brengen. Dit kleine object, nog geen dertig centimeter hoog, is daarmee in het museum een triest sluitstuk van het verhaal dat vertelt hoe meer dan tien miljoen Joden, Roma, Sinti, maar bijvoorbeeld ook homoseksuelen door het Nazi-regime werden omgebracht.
advertentie