Deel dit artikel ‹ Terug

Het TAIFUN Project

Geplaatst op: donderdag 14 juni 2018


Het TAIFUN Project is een internationale kunst platform voor culturele initiatieven. “Residenz Niederrhein” is een regionaal residentieonderzoeksproject dat TAIFUN in 2018 heeft gelanceerd. Het project bestaat uit meerdere, multidisciplinaire kunstprofessionals die in residenties wonen verspreid over de regio. In Ottersum woont het duo Xiao Ke & Zi Han. CHINAME is hun laatste presentatie in het residentieprogramma

CHINAME
Is Chinees een gemeenschap van verbeeldingskracht of is het echt? Wat is ‘Chinees’?
Definities zijn legio. Net zoals we niet kunnen kiezen hoe we naar deze wereld komen, kunnen we niet kiezen welke naam we krijgen. Hoe dan ook, proberen we uit te leggen wie we zijn.

Xiao Ke & Zi Han probeerde te zoeken naar de gemeenschappelijkheid van 'Chinees' in verschillende cognitie niveaus. Ze lijken iets eigenzinnigs te doen dat gebonden is aan het activeren van een reeks gevoelige schakelaars. Gestart in 2018, begon hun onderzoek kunstproject plaats in verschillende regio's. Dat vormde hun tentoonstelling en hun live uitvoering van verschillende versies op verschillende plaatsen.

CHINAME combineert interviews met documentaires en portretten van mensen en probeert een tijdelijke contactzone te openen voor de ‘Chinese' identiteit. Een nogal verwarrende aangelegenheid, maar misschien is 'Chinees' slechts een synoniem voor verwarring en is hun live optreden een eerlijke uitdrukking van die overweldigende chaos. CHINAME weerspiegelt de verkenning door kunstenaars van zowel persoonlijke als nationale identiteit in levenservaringen. In het huidige wereldpatroon waarin rechts-leunend nationalisme geleidelijk naar voren komt, proberen de kunstenaars over de nationale gemeenschap te reflecteren op de angst van het individu.

Xiao Ke

Xiao Ke is baanbrekend geweest op het gebied van zowel performancekunst als fysieke kunst en het eigentijdse sociaal theater over de realiteit van het hedendaagse China. Haar artistieke vormen zijn divers, niet langer beperkt binnen het theater. Als lid van Zuhe Niao won ze de ZKB Award in Zürich Theater Spektakel in 2006.

Zi Han
Zi Han blijft vooruitgaan en houdt zich bezig met uitgebreide beeldende kunst en live muziek voor theatervoorstellingen. Zijn werken omvat fotografie, video, hedendaagse kunst en geluid. Ook Zi Han is lid van Zuhe Niao.

De samenwerking tussen Xiao Ke en Zi Han bestaat uit fotografie, video, live kunst en installatie die zich richten op het persoonlijke lichaam dat extreme vormen van expressie onder de publieke context in China onderzoekt. Door de ideeën van de kunstenaars terug in het leven te herstellen, is hun samenwerking om het levensproces van het idee zelf te vervullen dat wat uit het leven komt, in het leven verdwijnt. Hun voorstellingen zijn uitgenodigd en getoond in verschillende kunst, dansfestivals en theaters in Europa en Azië. Ze toerde door bijna 20 landen in verschillende steden en bouwde een communicatienetwerk op om China's onafhankelijke theaterkunst te introduceren.

Wil je een van deze avonden gratis bijwonen? Stuur dan een mail naar info@roepaen.com.
Er zijn maar een aantal plekken beschikbaar.
advertentie