Deel dit artikel ‹ Terug

Interpretaties van het polderlandschap in Museum Het Petershuis

Geplaatst op: donderdag 4 maart 2010


Museum Het Petershuis in Gennep biedt de komende weken onderdak aan een duo-expositie van Nelly van Antwerpen en Hennie de Swart, landschapsschilderessen woonachtig in het Land van Maas en Waal. In hun werk worden ze vooral geïnspireerd door de weidse pracht van de hen omringende polderlandschappen.

Nelly van Antwerpen
Het favoriete thema van Nelly van Antwerpen is het polderlandschap. Tot voor kort was haar werk doortrokken van een betekenisvolle leegte: polders, door mensenhanden geschapen land, waar het harde werken aan is af te zien. Getekend door de seizoenen. In haar nieuwere werk slaagt ze erin landschappen, mensen, seizoenen en herinneringen samen te brengen in verhalende beelden. Daarin verhouden menselijke figuren zich tot hun omgeving en tot elkaar. De beelden van Nelly van Antwerpen raken universele waarden van autonomie en verbondenheid. Haar schilderijen waarderen de herinnering als een diepe, rijke bron van kennis over de (on-)waardigheid van het bestaan. Het werk van Nelly van Antwerpen is poëtisch geworden. Daarmee ontsluit het zich voor een veel bredere groep toeschouwers. Nelly van Antwerpen werkt voornamelijk met acryl op doek. In haar recente stukken voegt ze ook fotomateriaal toe aan haar schilderwerk.

Hennie de Swart
Ruige, lege landschappen zijn het ‘thuis’ van Hennie de Swart. Hoewel ze al vele jaren in Nederland woont, is Hennie de Swart sterk verbonden gebleven met haar geboorteland Canada. Haar schilderijen zijn doortrokken van leegte, eenzaamheid, en helderheid. Van een maat die we on-Nederlands kunnen noemen. Een wildernis, teruggebracht tot de proporties die voortkomen uit haar herinneringen aan Canada. Mensen spelen soms een rol in de schilderijen van Hennie de Swart. Ze maken dan wezenlijk deel uit van die overweldigende, natuurlijke leegte. Henny de Swart werkt met acrylverf op doek en papier.

De expositie zal op vrijdag 12 maart a.s. om 19.00 uur voor genodigden en voor Vrienden van Museum Het Peterhuis worden geopend, in aanwezigheid van beide kunstenaars. De expositie eindigt op zondag 28 maart. Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 te Gennep is voor het publiek geopend van woensdag t/m zondag tussen 14:00 en 17:00 uur. Nadere informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen bij Museum Het Petershuis of op www.museumhetpetershuis.nl.