Deel dit artikel ‹ Terug

Basisschool De Bongerd in Haps krijgt eigen miniwindturbine

Geplaatst op: maandag 1 maart 2010


Dinsdag 2 maart om 17.00u wordt door GroenLinks een kleine windturbine geopend bij basisschool De Bongerd in Haps. Een motie van GroenLinks is het initiatief geweest tot plaatsing van de kleine windturbine; de Energy Ball. De Energy Ball is een bolvormig windmolentje met een diameter van 1 meter. Deze wordt op een mast geplaatst die op het schoolplein van de Bongerd komt te staan. Leerlingen van basisschool De Bongerd kunnen hiermee uit de praktijk over windenergie leren.

Motie
De motie van GroenLinks voor aanschaf van een kleine windturbine betrof de deelname aan een project van het RMB. Het RMB regelde op regionale schaal inkoop van kleine windturbines en gemeente Cuijk heeft aan dit project deelgenomen. De Energy Ball is speciaal ontwikkeld om in een bebouwde en bewoonde omgeving te worden geïnstalleerd. De kleine windturbine doet zijn werk geruisloos en heeft door de boogvormige bladen een aantrekkelijk ontwerp.

De Bongerd
Op de energiemarkt in 2009 konden inwoners middels een ideeënbus suggesties doen op welke locatie de Energy Ball geplaatst moest worden. Basisschool De Bongerd in Haps was een van de voorgestelde locaties. De Bongerd was tijdens de ‘Week van de Vooruitgang 2008’ erg actief in het stimuleren van kinderen om te voet of met de fiets naar school te komen. In 2009 hebben twee kinderen van deze basisschool alle kinderen uit Cuijk vertegenwoordigd tijdens de kinderklimaattop in Den Haag. De plaatsing van een windturbine bij deze school is dan ook zeer passend.

De Energy Ball heeft een belangrijke educatieve functie. Met de Energy Ball kunnen leerlingen van De Bongerd in de praktijk meemaken hoe het opwekken van windenergie werkt en waar windenergie voor gebruikt kan worden.