Deel dit artikel ‹ Terug

Interview met Dr Peelen commissielid Linda Adam

Geplaatst op: donderdag 24 mei 2018


Waarom ben je lid geworden van de Dr Peelen Commissie?
Ik werd gevraagd door voorzitter Wally. Ik ken Wally uit de tijd dat ik bestuurslid was van jongerencentrum De Box in Boxmeer. Ik deed al een tijdje geen vrijwilligerswerk meer en ik vind het toch belangrijk om mijn steentje bij te dragen aan de samenleving. Ik vond het een leuke uitdaging en ik denk dat ik goed pas in de commissie. De commissie bestaat uit hele verschillende mensen en dat is goed.

Waarom is cultuur in het algemeen belangrijk volgens jou?
Cultuur verbindt mensen met elkaar. Je ontmoet een diversiteit aan mensen en ideeën. Je leert bijvoorbeeld vanuit verschillende perspectieven iets te benaderen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Wat de ene persoon ziet of hoort, kan heel anders zijn dan wat een ander persoon ziet of hoort. Door je te verplaatsen in een ander, leer je heel veel.

Hoe belangrijk is cultuur in jouw leven?
Cultuur is belangrijker in mijn leven dan dit in eerste instantie lijkt, ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Het is vaak entertainend en ontspanning wat cultuur mij brengt. Genieten van een muziekconcert bijvoorbeeld. Maar ook zorgt cultuur voor mij voor nieuwe denkbeelden over mensen en hun gedrag. Denk daarbij aan een film, documentaire, boek of gedicht. Het zet me ook vaak aan het denken.

Hoe lastig is het om de aanmeldingen te filteren voor de uiteindelijke nominaties?
Sommige voordrachten voldoen niet aan de voorwaarden die zijn gesteld. Dat is dan jammer, die moeten we al afstrepen. Vervolgens is het proces van voordracht tot nominatie best wel moeilijk. Zoals eerder aangegeven bestaat de commissie uit vijf hele verschillende mensen die samen tot enkele nominaties moeten komen. Gelukkig hebben we hier wel een protocol voor wat veel steun biedt. Ik heb nog niet veel ervaring in de commissie, maar het is vorig jaar gelukt, dus dit jaar komt ook goed. Het lastigste vind ik dat er vaak meerdere voordrachten de prijs echt verdienen, maar het kan er dan maar een zijn. Dan moet je die anderen teleurstellen.

Wie kunnen wij eigenlijk nomineren?
Initiatieven die een bijdrage leveren aan de cultuur in de gemeente. Waar vrijwilliger(s) hun ziel en zaligheid in stoppen om het tot een succes te maken. Waar anderen dan van kunnen genieten of van leren. Een initiatief dat mensen verbindt en betrekt.

Zijn er volgens jullie nu doelgroepen die vaak vergeten worden?
Vorig jaar zag ik best wel wat diversiteit in de voordrachten. Met name de jongere generatie zie je nu niet zo goed vertegenwoordigd. Ik vind dat niet direct een probleem, maar gun het deze doelgroep ook om waardering te krijgen vanuit de gemeente voor hun werk. Ook digitale kunst wordt niet echt voorgedragen, of fotografie zie ik ook niet terug in de voordrachten. Bij cultuur wordt al snel gedacht aan schilderen, beeldhouwen, dichten, theater en muziek, maar het is zo veel meer dan dat.
Verder zie ik dat sommige voordrachten die niet hebben gewonnen in het verleden niet meer worden voorgedragen. Omdat de commissie maar een winnaar kan aanwijzen, wil het nog niet zeggen dat sommige voordrachten het niet verdienen!

Hoe zou een wereld zijn zonder cultuur?
Echt super saai. Dat wil ik me niet eens voorstellen.

Geinspireerd geraakt door het interview en wil je iemand nomineren? Dat kan via: www.drpeelen.nl
advertentie