Deel dit artikel ‹ Terug

Cuijkse auteur Ineke Kraijo schrijft mee aan een unieke koepelroman: Schaduwreis

Geplaatst op: donderdag 12 april 2018


Dertien auteurs schrijven koepelroman

Dertien gevestigde auteurs, waaronder de in Cuijk wonende Ineke Kraijo, schreven samen de roman Schaduwreis. Hierin volgt de jonge Nadine een spoor van ansichtkaarten, die haar vader haar ooit stuurde uit dertien landen. Ze reist naar elk land en met haar komst maakt ze, zonder dat ze dat weet, iets los in de levens van de mensen bij wie ze verblijft. Het bijzondere is dat Nadine in alle verhalen slechts een passante is. Elk verhaal staat op zichzelf terwijl de overkoepelende verhaallijn van Nadine zich op de achtergrond ontwikkelt.
Het idee De auteurs, die elkaar via social media kennen, besloten om samen iets te schrijven naar aanleiding van de roman Eilandgasten van Vonne van der Meer. Daarin staan de verhalen van de gasten van een vakantiehuis centraal, met als rode draad de schoonmaakster. Al brainstormend kwamen de schrijvers op het idee van een 23-jarige vrouw die na de dood van haar moeder een doos vindt met daarin ansichtkaarten die aan haar zijn gericht. Ze zijn afkomstig van haar vader, die ze nooit heeft gekend. Ze besluit het spoor terug te volgen om zo iets over haar vader te weten te komen.

De uitwerking
De route die de schrijvers uitstippelden in Europa begint in Ommen. Elke auteur nam een land en daarmee een verhaal voor zijn rekening. Het perspectief ligt steeds bij de gastheer of -vrouw, die de jonge Nadine met haar rugzak onderdak verleent. Haar komst verandert iets wezenlijks in hun leven. Het overkoepelende thema in elk verhaal is ‘deceptie’.

Samenwerking
Het opzetten en samenstellen van deze bijzondere romanvorm vergde natuurlijk veel overleg. De verhalen moesten binnen de verhaallijn van Nadine overal op elkaar aansluiten en de opbouw moest logisch en geloofwaardig zijn. Soms werden er concessies gedaan als bijvoorbeeld de reistijd niet klopte. De ervaren auteurs, die allemaal al eerder gepubliceerd hebben, lazen en becommentarieerden elkaars verhalen grondig. Ook schakelden zij enkele externe proeflezers in. Ten slotte kwam er een redactieronde geweest en een ronde om alle details kloppend te maken en Nadine als continu personage neer te zetten. In een van de overleggen viel de term ‘koepelroman’ die perfect bij dit boek past. Ook de titel kwam zo naar voren: Schaduwreis.

De auteurs
Ineke Kraijo - Ierland 
Iris Boter - Nederland
Marjan Brouwers - Schotland
Micha Meinderts - Engeland
Marleen Schmitz - Luxemburg
Jeanine Erades - Frankrijk
Marjet Maks - Spanje
Mieke van Wieringen - Italië
Cora de Vos - Duitsland
Bianca Nederlof - Denemarken
Svea Ersson - Zweden
Helga van Kooten - Noorwegen
Petra Kruijt - IJsland

Schaduwreis is vanaf 21 april 2018 verkrijgbaar voor €17,95
Meer weten?
advertentie