Deel dit artikel ‹ Terug

Op 14 maart onthulling kunstwerk ‘Dorpskracht’ op de Markt in Mill

Geplaatst op: vrijdag 9 maart 2018


Op woensdag 14 maart 2018 om 11:00 uur wordt het kunstwerk ‘Dorpskracht’ op de Markt in Mill onthuld. Beeldende kunstenaars en ontwerpers hebben de gelegenheid gekregen om een ontwerp te maken voor een kunstwerk in Mill. De Markt in Mill is dè locatie waar het winnend kunstwerk de blik van de bezoekers moet gaan vangen. In de laatste ronde heeft het digitale inwonerspanel uit 3 beelden kunnen kiezen. Met een ruime meerderheid van 55% hebben de panelleden positief gestemd op het kunstwerk “Dorpskracht” van Karin Colen.

Kunstenares Karin Colen: ‘Toen ik de opdracht zag werd ik meteen enthousiast en ben ik een aantal keer gaan kijken naar de plek. Voordat ik aan de slag ben gegaan heb ik ook de 4 kernen bezocht’.

Het dynamische beeld
De Markt in Mill is een plek met zeer veel dynamiek- een gaan en komen van auto’s, fietsers, mensen met winkelkarren - waar eveneens een dynamisch vormgegeven beeld komt. Het beeld bestaat uit ringen die in en door elkaar lopen. Ze zijn zo verbonden dat ze elkaar in balans houden: een symbool voor de gemeenschap van Mill en Sint Hubert, met al zijn verenigingen en mensen die de zaak ‘draaiende’ houden.

Dorpsgenoten
De ringen zijn een soort tandwielen die worden gevormd door silhouetten van allerlei mensen uit de gemeente. Kunstenares Karin Colen heeft tijdens de Vakantiejaarmarkt 2017 in Mill vele dorpsgenoten uit de gemeente gefotografeerd. Vanuit hier zijn de silhouetten ontstaan.

Korte introductie kunstenares
Karin Colen is geboren en getogen in Boxmeer, nu woonachtig in Den Dungen. Na haar opleiding aan de academie voor kunst en vormgeving te ’s-Hertogenbosch en de academie voor Industriële vormgeving in Eindhoven is zij werkzaam als kunstenaar/ontwerper. Zij werkt voornamelijk in opdracht voor kunsttoepassingen in de openbare ruimte en heeft op verschillende plekken werk gerealiseerd. Meer informatie over kunstenares Karin Colen kunt u lezen op www.karincolen.nl.

Het proces
In totaal is er €50.000,- exclusief btw beschikbaar gesteld voor (schets)ontwerp, uitvoeringskosten, plaatsingskosten, en alle bijkomende kosten zoals leges of constructieberekeningen.
Een groot aantal beeldend kunstenaars en ontwerpers heeft zich ingeschreven met een ontwerp.
De Kunstcommissie en Ondernemers Collectief Mill hebben na twee zorgvuldige selectierondes vier kunstenaars uitgenodigd om een concreet ontwerp voor deze plek te maken. Uiteindelijk zijn drie kunstenaars met hun verrassende ontwerp naar de finale gegaan. Tijdens deze finale presenteerden deze kunstenaars hun schetsontwerp aan de Kunstcommissie. De finale keuze heeft de commissie overgelaten aan het digitale inwonerspanel van de gemeente Mill en Sint Hubert. Op grond van de adviezen van de Kunstcommissie, het Ondernemers Collectief Mill en het digitaal inwonerspanel heeft het college van B&W uiteindelijk gekozen voor het kunstwerk Dorpskracht.

Toekomstvisie 2025
De inrichting van het Centrumplan Mill maakt onderdeel uit van de Toekomstvisie Mill en Sint Hubert 2025. Deze Toekomstvisie geeft richting aan de strategie, het beleid en de plannen voor de komende jaren. Deze toekomstvisie is opgesteld door de gemeenteraad in nauwe samenwerking met inwoners uit de gemeente. Alle kernen in de gemeente Mill en Sint Hubert kennen goede basisvoorzieningen. De van oudsher hechte sociale structuren zorgen voor een rijk verenigingsleven, voor sportvoorzieningen en sociaal-culturele voorzieningen. Dat staat borg voor de leefbaarheid van de kernen. De richting naar 2025 is duidelijk, de weg er naar toe wordt in de aankomende jaren afgelegd. Het kunstwerk ‘Dorpskracht’ is één van de gerealiseerde projecten die onderdeel uitmaakt van de Toekomstvisie Mill en Sint Hubert 2025.

U bent welkom
Bent u nieuwsgierig geworden naar het kunstwerk? Of bent u diegene die voor de camera heeft gestaan op woensdag 2 augustus 2017? Kom naar de onthulling van het kunstwerk op de Markt.
advertentie