Deel dit artikel ‹ Terug

Kunsthandel Gennep

Geplaatst op: woensdag 6 december 2017


Ook deze maand heeft Kunsthandel Gennep weer nieuw werk in de galerie opgenomen en wel van CarlHenning Pedersen en van Eugène Brands!

Pedersen wilde aanvankelijk schrijver worden, maar zijn eerste vrouw, de schilderes Else Alfelt, haalde hem over te gaan schilderen. Op zijn 23ste werd zijn werk voor het eerst tentoongesteld in Kopenhagen.Hij liet zich inspireren door Pablo Picasso, Georges Braques en Marc Chagall, maar ook door Scandinavische volkskunst. In zijn werk, waarin onder meer vogels, paarden en fabeldieren figureren, gebruikte hij vaak felle, vrolijke kleuren.

De CoBrA-groep werd in 1949 opgericht door Deense, Belgische en Nederlandse kunstenaars, onder wie Karel Appel. De naam CoBrA is een samenstelling van de drie steden waar de kunstenaars vandaan kwamen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.

In 1946 nam hij deel aan de groepstentoonstelling ‘Jonge schilders’ in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Hij onderhield goede contacten met directeur Sandberg. Behalve schilderijen, maakt Brands ook assemblages, waarbij hij dezelfde abstractie en hetzelfde kleurenpalet toepaste. Toen hij in 1948 was toegetreden tot de Experimentele Groep in Holland, nam hij de taak op zich om de contacten met het Stedelijk Museum te behartigen. Dit leidde tot de “Internationale tentoonstelling van experimentele kunst” van november 1949. Intussen was ook de CoBrA-beweging opgericht door Constant Nieuwenhuijs, Corneille, Karel Appel, Christian Dotremont en Asger Jorn. Zodoende was deze grote groepsexpositie de
eerste openbare manifestatie van CoBrA.

De werken van Pedersen en Brands kunt u bewonderen op onze website www.kunsthandel-gennep.nl !