Deel dit artikel ‹ Terug

Iris Hond Dear World

Geplaatst op: donderdag 23 november 2017


Eigenzinnige pianiste brengt muziek van haar succesalbum en favoriete componisten.

Tijdens deze persoonlijke muziekvoorstelling brengt zij - samen met het strijkkwartet ‘Matangi kwartet’ en twee percussionisten - eigen composities ten gehore van haar vorig jaar uitgebrachte cd ‘Dear World’, waarop ze haar klassieke wortels vermengt met hedendaagse invloeden.

Daarnaast speelt zij ook traditionele klassieke stukken. Tussen de composities door vertelt ze over haar bewogen leven, haar liefde voor muziek en haar band met de minderbedeelden in de maatschappij. De voorstelling is geregisseerd door Robin de Levita (o.a. Soldaat van Oranje en Anne); samen willen zij klassieke muziek op een vernieuwende manier bij een groot publiek onder de aandacht brengen.

In de weken voorafgaande aan, maar ook tijdens de theatertour, neemt Iris onder de noemer ‘The Heart Escapes’ haar piano mee naar gevangenissen, daklozenopvang, asielzoekerscentra en ziekenhuizen. Want muziek gaat over liefde en hoop en werkt helend, wie of waar je ook bent. ‘Toen ik op mijn 14e het huis uit ging om in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium te studeren, voelde ik me vaak eenzaam. Ik vond in die periode veel steun bij de daklozen. Door voor ze te spelen ontdekte ik de echte kracht van muziek; verbinden en helen. De muziek haalde ze een moment uit hun moeilijke situatie. Ze voelden zich even gezien en dat gaf ze hoop en kracht,’ licht Iris toe.

‘Toen ik die positieve en ontroerende uitwerking zag, ben ik ook op andere plekken gaan spelen waar muziek ‘nodig’ is; gevangenissen, psychiatrische inrichtingen, ziekenhuizen en asielzoekerscentra. Deze optredens lopen als een rode draad door mijn leven. Nu is het mijn beurt troost te bieden. Het is voor mij vanzelfsprekend dit te doen en te blijven doen.’

Schouwburg Cuijk
Zondag 10 december, 14.30 uur
Kosten zijn 27,50 euro (inclusief pauzeconsumptie en garderobe)

Meer informatie?
www.irishond.nlschouwburgcuijk.nl
advertentie