Deel dit artikel ‹ Terug

Terror

Geplaatst op: donderdag 23 november 2017


Mag je 148 mensen de dood in jagen, als je daarmee de levens van tienduizenden mensen redt?
Op donderdag 7 december wordt u opgeroepen om plaatst te nemen in de jury van de rechtszitting TERROR in Schouwburg Cuijk.

In dit spannende stuk ziet u de rechtszaak waarin een gevechtspiloot (Jeroen Spitzenberger) wordt aangeklaagd voor de moord op 148 mensen. Zijn lot ligt in uw handen. U bent de jury en na de zitting brengt u uw stem uit. Is hij de held die een nationale ramp heeft voorkomen of een militair die tegen uitdrukkelijk bevel vele burgerslachtoffers heeft gemaakt? U beslist: schuldig of onschuldig.

Tijdens de rechtszitting hoort u alle feiten over de zaak. Een vliegtuig met 148 passagiers aan boord wordt gekaapt. De kaper dreigt het vliegtuig neer te laten storten op de Johan Cruijff Arena waar op dat moment een interland Nederland - Duitsland wordt gespeeld voor 54.000 mensen.
Twee F-16’s worden de lucht in gestuurd en wachten op een bevel. Dat bevel komt en luidt: niet schieten. Een van de F-16-piloten neemt het heft in eigen handen en schiet het passagierstoestel uit de lucht om zo 54.000 levens te sparen.

TERROR, geschreven door de Duitse Ferdinand von Schirach, is wereldwijd een ongekend succes en een van de meest boeiende en spraakmakende producties van de afgelopen jaren. In Duitsland heeft het stuk zo’n impact gehad dat de voorstelling live is uitgezonden op televisie.

Regisseur Peter de Baan noemt TERROR geen doorsnee toneelstuk. ‘Toen ik de tekst las was ik er direct van overtuigd: dit moeten we ook in Nederland laten zien want dit is een fantastische manier om theater met maatschappelijke thema’s te combineren en het publiek echt over dit soort duivelse morele kwesties te laten nadenken.’

Naast Jeroen Spitzenberger als piloot, ziet u Johanna ter Steege als officier van justitie. Clairy Polak is de rechter en u, de jury! Verder ook met: Bob Schwarze, Khaldoun Alexander Elmecky en Kristen Denkers.

Nagesprek
Na de voorstelling is er een nagesprek onder leiding van Clairy Polak over de invloed van de terreurdreiging op onze maatschappij, waarbij de vraag centraal staat hoever de overheid mag gaan in het beschermen van haar burgers en wat dit betekent voor onze privacy. Dit nagesprek vindt plaats in de theaterzaal, na een korte onderbreking na de voorstelling. Het nagesprek duurt ca 30 minuten.  

Meer informatie?
schouwburgcuijk.nl