Deel dit artikel ‹ Terug

Foto-tentoonstelling Kasteel Tongelaar

Geplaatst op: maandag 6 november 2017


Vanaf zaterdag 18 november exposeren drie fotografen uit de regio op Kasteel Tongelaar met zeer uitlopend werk. Alicia van der Leest is een portretfotografe uit Oss, Jan Bosch uit Grave toont autobiografisch werk en Marga Nuijs uit Wanroij brengt sprookjesachtige natuurfoto’s mee die bijna allemaal op of rond Landgoed Tongelaar gemaakt zijn. Het is een kleine expositie, verdeeld over 3 kamers in het kasteel.

Marga Nuijs, fotoclub Kiekus
Op Landgoed Tongelaar is Marga Nuijs - Keijzers (47 jaar) al lang geen onbekende meer. De terreinmedewerkers van Brabants Landschap kennen deze dame met haar hond en camera wel. Iedere morgen gaat ze op pad met haar camera om al vroeg in de natuur aanwezig te zijn. Marga kocht in 2005 een digitale camera en volgde de fotovakschool in Boxtel, die ze met veel enthousiasme in 2011 af ronde. In 2007 verhuisde ze naar Wanroij en werd lid van fotoclub Kiekus. “Daar ga ik 1x in de 2 weken met veel plezier naar toe om samen met andere hobby fotografen te leren, uitdaging te vinden en om samen opdrachten te maken en bespreken.” Als actief lid van Fotobond Brabant-Oost kan Marga regelmatig lezingen bezoeken en meedoen met uitdagingen zoals een mentoraat of een fotobondwedstrijd. Marga’s favoriete onderwerp is ‘mensen’, maar op Kasteel Tongelaar laat ze juist haar natuurfoto’s zien. Sprookjesachtige prenten van vos, ree en de natuur van het Landgoed Tongelaar.

Jan Bosch, verwerking in fiets en foto
De indrukwekkende foto’s van Jan Bosch vertellen de geschiedenis van zijn leven op zwartwitte dibond-platen. Jan werkte in diverse Huizen van Bewaring in Amsterdam, in Grave en Zeeland. Een heftige gebeurtenis zou de loop van de rest van zijn leven bepalen. Een gedetineerde viel hem aan drukte hem tegen de muur en kneep zijn keel dicht. Jan voelde de dood heel dichtbij. Op het nippertje ontsnapte hij lichamelijk aan de dood, geestelijk is het altijd bij hem gebleven. Jan is zijn traumatische ervaring op twee manieren te lijf gegaan. Allereerst is hij gaan fietsen. Niet even een straatje om, maar een tocht naar Frankrijk; "Ik kreeg veel tijd om na te denken. Heb 3600 km gefietst. Op 38 campings geslapen. Veertien kilo afgevallen. Ik vond het fijn om alleen te fietsen. Alleen met mezelf. Met mijn gedachten. Ik noemde het achteraf " de beleving". De tweede manier was fotografie. Zijn kodakje heeft allang plaatsgemaakt voor een professionele uitrusting. Zijn foto's worden afgedrukt in het personeelsblad "Balans" van Justitie en ook bij Nederlandse fotobond " In Beeld" waar Jan al meerdere jaren lid van is en ooit zilver heeft gewonnen met één van zijn foto’s.

Alicia van der Leest (1992)
Is als professioneel fotografe afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam. Haar beelden zijn gemaakt met een melancholische sfeer. De psychische & kwetsbare kant van de mens heeft ze verweven in haar fotografie. Confrontatie tegen gaan en laten zien wie we echt zijn. Alicia heeft de opgekropte gevoelens en emoties aan de oppervlakte willen brengen door middel van fotografie. Want we beschikken met onze fragiele kant juist over schoonheid. Dat maakt ons menselijk. Op Tongelaar exposeert Alicia 5 zwartwit portretten.

‘Toeren op Tongelaar’: wandeling in combinatie met openstelling
Iedere 4e zondag van de maand organiseert Brabants Landschap een wandeling met gids over het landgoed in combinatie met openstelling van het infopunt. Het informatiepunt van Brabants Landschap op de benedenverdieping van Kasteel Tongelaar bestaat al ettelijke jaren. Zondag 26 november wordt u er ontvangen door een gastheer en/of gastvrouw, van 12.00 tot 17.00 uur. Daaraan voorafgaand om 10.00 uur is de wandeling onder leiding van een deskundige gids. De wandeling is gratis en leuk in combinatie met een bezoek aan de expositie.

Adres: Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 in Mill
Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren
Parkeren: vóór de slagboom op de grote parkeerplaats

Meer info: www.kasteeltongelaar.nl / www.brabantslandschap.nl
advertentie