Deel dit artikel ‹ Terug

Het Nederlandse kamerkoor

Geplaatst op: dinsdag 10 oktober 2017


Kippenvel in de St. Martinuskerk Cuijk bij wereldberoemd Nederlands Kamerkoor.’
zondag 22 oktober 2017 14:30


Het Nederlands Kamerkoor is een professioneel vocaal ensemble dat muziek vertolkt van de vroege Middeleeuwen tot heden. Het behoort al 80 jaar tot de top van de wereld en staat bekend om zijn avontuurlijke en vernieuwende koers: het uitzetten van opdrachten aan grote componisten en jong talent, de ontwikkeling van nieuwe vormen, en spannende samenwerkingen. Het leidt tot concerten die ontroeren én prikkelen.
Het koor wordt geroemd door critici in binnen- en buitenland: ‘Het Nederlands Kamerkoor blijkt voor de koormuziek wat het Concertgebouworkest is voor de orkestmuziek: een toonaangevend topensemble’, aldus de Volkskrant (2016).

Anoniem anno 1300 | Engelse polyfonie o.l.v. Paul van Nevel

‘Liederen van een verrassende schoonheid’

Meerstemmige koormuziek uit de veertiende eeuw, daarvan dringt elke toon pas echt diep in je binnenste door als die klinkt onder het gewelvendak van een prachtige kerk. Voor het concert van een van ’s werelds beroemdste koren wijkt Schouwburg Cuijk dan ook uit naar de monumentale St. Martinuskerk.

Het beroemde kamerkoor zingt voor het eerst in Cuijk en presenteert een bijzonder programma: polyfone liederen uit de veertiende eeuw, gevonden in Engeland. Zó oud en oorspronkelijk, dat van geen enkel lied bekend is wie het geschreven heeft. Maar van een schoonheid die puur en onovertroffen is, uit de hoogtijdagen van de polyfonie. Die meerstemmige muziek weet als geen andere muziekvorm kippenvel op te roepen, emoties toe te voegen aan sacrale teksten.

De dirigeerstok wordt gehanteerd door de Belgische gastdirigent Paul van Nevel (1946), een beroemde muziekhistoricus die de opvatting huldigt dat deze koormuziek in essentie al zó waardevol is, dat de religieuze teksten er niet eens toe doen.

Van geen enkel stuk op het programma is de componist bekend. In tegenstelling tot hun collega’s van het Europese vasteland, legden deze anonieme Engelse componisten geen nadruk op hun eigen identiteit. Toch spreken de composities van een grote veelzijdigheid en originaliteit. De Engelse componisten maakten gebruik van technieken die op het vasteland onbekend waren, en vermengden wereldse melodieën met Latijnse sacrale teksten. Het heeft een verrassende schoonheid als resultaat.

Programma
Polyfonie uit Engeland (1300-1400), alle werken zijn anoniem:

• Victime Paschali laudes (Paassequentia à 3)
• Stella maris illustrans omnia (Cantilena à 3)
• Virgo salvavit hominem (Gymel à 2 & 3)
• Sumer is icumen in / Pes : Sing cuccu (Canon à 4)
• Exulta Syon / Exulta Syon filia / Exulta Syon filia iam noli flere / En ai je bien trouvé (Quadruple motet)
• En Albion de fluus environen (Ballade à 3 voor Edward II)
• Candens crescit lilium / Candens lilium columbina (Dubbelmotet à 4)
• Dou way Robin / Veni mater gracie (Motet à 2)
• Nova ! Nova ! Ave fit ex Eva! Carol voor Maria-Boodschap
• Twee misdelen: Kyrie Cuthberthe prece à 3 | Sanctus à 3
• Mater ora filium (Sequentia à 3)

Paul van Nevel, gastdirigent en oudemuziekspecialist
‘Dit programma is een buitenbeentje op alle niveaus. Alle werken die u hoort zijn anoniem overgeleverd en dat is een unicum voor Europa. Zowel in Frankrijk als in Italië waren de mannen achter de composities niet alleen bekend, maar ook geëerd. Maar in Engeland waren de componisten nog de nederige, anonieme middeleeuwse dienaars van een hogere kunst. Dat neemt niet weg dat hun composities niet alleen op een zeer hoog niveau stonden, maar bovendien uitblonken in originaliteit en compositorische technieken die op het vasteland onbekend waren.‘

oude muziek | a capella
Het Nederlands Kamerkoor
Zondag 22 oktober, 14.30 uur
Locatie: Sint Martinuskerk | Kerkplein 8 Cuijk (tegenover de schouwburg) Kaartjes: 27,50 euro
Kaartverkoop: www.schouwburgcuijk.nl | Bespreekbureau: di t/m vr 15-18 uur, 0485-314344
Informatie: www.nederlandskamerkoor.nl