Deel dit artikel ‹ Terug

Sledehonden in de Boswachterij Sint Anthonis.

Geplaatst op: maandag 25 september 2017


In het weekend van 14 en 15 oktober 2017 komen sledehondenteams bij elkaar in de Beugense Bossen bij Landhorst in Brabant. Het is de negende keer dat daar een informatie- en trainingsweekend voor sledehonden wordt georganiseerd en het belooft weer een heel spektakel te worden. Staatsbosbeheer is gedurende dit weekend groene gastheer.

Zowel op zaterdag 14 okt. als zondag 15 okt. wordt er vanaf 9.30 uur gestart, in diverse klassen, variërend van één hond tot negen. De sledehonden trekken karren of steps, of lopen samen met de musher (menner van een sledehondenteam) over een afstand van ongeveer 3, 5 of 7 km.
Onderweg komen de deelnemers op zondag diverse hindernissen en opdrachten tegen om de honden en de mushers te leren omgaan met moeilijke situaties.

Rond 13.00 u. zijn alle honden en mushers weer terug op het terrein en start er een programma met workshops en is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Het informatieweekend is met name ook bedoeld voor de beginnende musher die wil leren van de meer ervaren mushers en voor mensen die meer willen weten van de sledehondensport.

Aan dit trainingsweekend doen onder meer Siberische husky’s, Samojeden, Alaskan Malamutes en Groenlandse honden mee. Dit zijn honden die van oudsher in de poolstreken gebruikt worden om de slee te trekken. De honden worden, als zij niet aan de wedstrijd mee doen, aan een stake-out gehouden. Dat is een lange lijn met zijlijntjes waaraan een aantal honden kan worden vastgezet. We verwachten zo’n 250 honden.

Het weekend wordt gehouden op en rond Groepskampeerterrein ‘De De Beugense Peel’, Beugense Bossen 1, 5445 NS Landhorst. Bezoekers zijn beide dagen van harte welkom om de deelnemers te zien en de honden aan de stake-out te bewonderen. Wie van plan is zijn eigen hond mee te nemen, wordt verzocht deze aangelijnd te houden en daarmee enige afstand van parcours en sledehonden te bewaren.
Op beide dagen is de toegang gratis.

Het informatie en trainingsweekend wordt georganiseerd door de Dutch Allround Sleddog Sports Club (DASSC), een vereniging van mushers die de sledehondensport in al haar variaties beoefent en promoot. Voor informatie over de sledehondensport en wedstrijden kunt u terecht op www.dassc.nl.