Deel dit artikel ‹ Terug

Pluk & oogstfeest op Kasteel Tongelaar in Mill

Geplaatst op: maandag 25 september 2017


Om de herfst te verwelkomen is Kasteel Tongelaar in de ‘Week van het Landschap’ een hele zondag lang het decor voor een culinair oogstfeest, met eerlijk en lokaal eten, een Smaakmarkt van producenten uit de regio, wildpluk-wandelingen en live-cooking (van geroosterd zwijn tot paddestoelenrisotto). Bierbrouwerij de Blauwe Knoop is gastheer van de Bier- en Wijngaarde, de imker vertelt over de bijtjes van Tongelaar en op het binnenplein kun je kastanjes poffen boven een vuurtje.

Volop kinderactiviteiten
Brabants Landschap, beheerder van het landgoed geeft minicollege’s over de fruitteelt en natuur op Tongelaar in de oude boomgaard. Kinderen mogen daar zelf fruit plukken en appelmoes maken of spelen in het Speelbosje. Ook kunnen zij natuurknutselen, creatieve workshops volgen of een ritje maken op de pony. Stef Goossens van de Tienmorgen komt met zijn knuffelkoe en kampeerboerderij ‘de Kreitsberg’ uit Zeeland brengt ezeltjes mee. In de ZLTO-kennisweide leer je alles over 'boeren' anno nu en over de keukenrevolutie 'Een Goei Leven' van het Land van Cuijk. Het historische bakhuisje wordt in gebruik door de bakker en in het kasteel is een tentoonstelling over de fruitplukkers van Jonker Fris met oude foto’s.

Smaakmarkt en Buffet des Overvloeds
Op de Smaakmarkt staan meer dan 50 kraampjes met eerlijke produkten uit de regio, zoals biologische kazen, jam, chutneys, ambachtelijke worstebroodjes van de Millse molen, limoncello en notenwijn, ecologisch rundvlees uit Keent en de Maurik van Stichting Taurus en Cranberries van Landerij van Tosse.The Feliciano’s komen weer muziek maken (Yeehaw!) en de hele dag door kun je heerlijk eten van het 'Buffet des overvloeds' op het binnenplein. Smaakmakers Mill, Teun de Bakker en Gerlinde Bakt serveren heerlijke hapjes van de BBQ, hartige en zoete taarten en herfstige soepen.

Wandelen
Uitgefeest? Vanuit Kasteel Tongelaar vertrekken verschillende wandelroutes die ook leuk voor kinderen zijn. Zoals ‘het Ganzenpad’ en de gezinswandel-app ‘Vossenstreken’. Of wandel mee met de Foodwalk of Natuurwandeling onder begeleiding van een gids van Brabants Landschap. Bert van de huifkar zal tot slot nog een korte tour over het landgoed rijden.

Datum: zondag 15 oktober 2017 (tijdens de week van het Landschap)
Je kunt niet reserveren, het Pluk & Oogstfeest is een gratis Herfst-festival en iedereen is welkom. Voor sommige activiteiten (zoals de wildpluk-wandeling en creatieve workshops) wordt een kleine vergoeding gevraagd. Meer informatie: www.kasteeltongelaar.nl
Adres: Tongelaar 12, 5451 HS Mill. Autonavigatie: Hoogedijk Mill! (Voorkom verdwalen :)

Kasteel Tongelaar
ligt op een klein landgoed van Brabants Landschap in Mill. Sinds begin 2016 is het in handen van cateraars Smaakmakers Mill en nu een culinair kasteel met boerderij waar heel veel evenementen worden georganiseerd.
advertentie