Deel dit artikel ‹ Terug

Carillon Boxmeer weer op zijn plek

Geplaatst op: dinsdag 9 februari 2010


A.s. woensdag 10 februari wordt ’s ochtends het carillon met een hijskraan “terug”geplaatst in de toren van het nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Boxmeer. Dit carillon hing in het oude, gesloopte gemeentehuis en lag al geruime tijd opgeslagen in Aarle Rixtel.

Het carillon is een cadeau van de Boxmeerse gemeenschap aan het gemeentebestuur, ter gelegenheid van de opening van het toenmalige gemeentehuis op 11 juni 1960. Het oorspronkelijke carillon bestond uit 25 klokken en is nu zelfs uitgebreid naar 37 klokken, waardoor er één octaaf aan muziekklanken is bij gekomen. Voor de muziekkenners onder ons: de tonen van het carillon lopen daardoor van C2 t/m D5.
De klokken kunnen heel hard en heel zacht “bespeeld” worden. “Je zou denken dat er een echte beiaardier aan het werk is” zo melden deskundigen.

Met een hijskraan worden woensdagochtend vier stangen, waaraan de 37 klokken bevestigd zijn, in de toren geplaatst. Ook de technische/elektrische installatie wordt dan aangebracht waardoor het carillon bespeelbaar wordt. In totaal weegt het bronzen klokkenspel 1800 kg.
advertentie