Deel dit artikel ‹ Terug

Genomineerde Dr Peelen; Team de Weijer

Geplaatst op: dinsdag 29 augustus 2017


Voor de Dokter Peelen Cultuurprijs is ook 'Huis van Cultuur'; de Weijer in Boxmeer genomineerd.
We spraken met een immer enthousiaste Wieke Vrijhoef die al bijna vijf jaar zorg draagt voor een groot gedeelte van de culturele activiteiten.

‘Het verraste ons dat de Weijer zelf is genomineerd in plaats van een van de vele (culturele) initiatieven die hier huisvesten. Zoals het Filmhuis, Hartkoor, Blues Alive, Lekker.Uit, 10Dance, Etoile, het nieuwe literaire programma in samenwerking met Biblioplus & boekwinkel van Dinter en zo ga ik graag nog even door. Rijkdom is het.
Natuurlijk hebben we een eigen culturele programmering en daar zijn we ontzettend trots op, maar De Weijer als inspirerende ontmoetingsplek kan alleen bestaan in dat groter geheel van activiteiten en betrokkenen. Dit is een plek die dat vlammetje aansteekt bij mensen. Dat geldt zeker voor ons ambitieuze team, waaronder zeker 50 vrijwilligers, maar ook de artiesten en onze gasten ervaren dat zo. Dit is een bijzondere plek!
Dat enthousiasme voor het potentieel van De Weijer heeft Peter-Paul en Stella ertoe bewogen om hier zo vol voor te gaan vijf jaar terug en ik blijf het benadrukken: zij werken hier evengoed als vrijwilliger.
Zonder een gedeelde urgentie voor het behoud van De Weijer als culturele hart hebben we geen bestaansrecht. Daarom is het ook zo mooi dat we genomineerd zijn als team, degene die ons heeft voorgedragen heeft dat scherp gezien, daar zijn we echt dankbaar voor.'

Weijer als tweede thuis
‘Voor onze gasten zijn wij een soort tweede huiskamer, mooi vind ik dat. Anderen vinden dat weer bij hun sportvereniging. Zo belangrijke om daar als gemeenschap voor iedereen een invulling aan te geven.
Ik zou niet op een plek kunnen leven waar er geen theater of kunst is. De luxe van hier werken is dat je een prachtig excuus hebt om inspirerende mensen bij jouw thuis uit te nodigen - en ze komen ook nog! -, zoals Jan Terlouw vorig seizoen, of Paulien Cornelisse komende maand.
Wanneer dat soort optredens bevestigd worden doe ik overigens wel even een dansje door het gebouw. Want zo vanzelfsprekend is het niet, we zijn tenslotte maar een klein theater.

Voelbare energie
‘Cultuur moet je leren waarderen, net als cuisine. Daarom zetten wij in op een zo breed mogelijke programmering. Dan heb je de mogelijkheid om een verschillend publiek te bedienen en (als je wilt) met die ontwikkeling mee te gaan. Wij bieden de mensen veel om te proeven, zo kun je jouw smaak ontdekken. Dat is overigens ook waarom we ons dit jaar meer gericht hebben op de kinderprogrammering en mijn collega vol bezig is met de randprogrammering voor scholieren. Ik vind dat enorm belangrijk dat jong en oud bij ons kunnen komen ontdekken. Dat je ziet dat een kind wordt geraakt door een voorstelling vind ik fantastisch!

Op het moment dat een voorstelling begint, let ik alleen op het publiek. Wat vinden ze er van? Valt het? Als je merkt dat die klik er is, kan ik pas ontspannen. Pas daarna kan ik opletten wat er op het podium gebeurt.
Dat je mensen collectief vol energie uit een voorstelling ziet komen, dat is een ongekend gevoel. Alle credits naar de artiesten natuurlijk, maar heel mooi om daaraan bij te dragen.

Genomineerden
‘Volgens mij zijn we allemaal genomineerd omdat we een glinstering in onze ogen krijgen wanneer we vertellen over wat we doen, maar dat kun jij beter beoordelen. Ik ben vooral blij dat ik niet in de jury zit.
Wat wij met 750 euro zouden doen? Een vrij toegankelijke kindervoorstelling in het buitentheater!'

Meer weten? www.deweijer.nl
advertentie