Deel dit artikel ‹ Terug

Dokter Peelen; Vliegtuigcrashes & Noodlandingen

Geplaatst op: dinsdag 8 augustus 2017


De genomineerden voor de Dokter Peelen prijs zijn bekend. Een van de genomineerden is de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. We spraken met Leo Janssen over de nominatie, bevlogenheid en wat de waarde van de werkgroep is.

'Mag ik als eerste vertellen dat op 7 oktober de onthulling is van een prachtig monument in Vortum Mullem bij de Schutkooi?
Het was 21 maart 1944 toen de Typhoon crashte en de piloot Peter Edward Raw op slag dood was. We vinden dan flarden info die we net zolang bij elkaar puzzelen tot het compleet is. Wanneer we dan denken de exacte locatie te hebben gevonden begint het grondwerk. Kun jij je voorstellen hoe groot de kick is als we dan iets vinden? Onvoorstelbaar dat is het!
Momenteel is een van onze leden van de werkgroep Thijs Hellings druk bezig met de puntjes op de i te zetten.
Hij is mede verantwoordelijk voor de ‘grondzaken’, maar vooral designer van ons te plaatsen monument. Thijs is naar het idee van Guido Siebers een Hawker Typhoon in 3D aan het tekenen, zodat deze met de laser gesneden en samengesteld kan worden. Dit wordt prachtig, werkelijk waar.'

Bevlogen werkgroep
'Ik denk niet dat er een ander woord is dan bevlogen voor onze werkgroep. Het is een fantastische club. Als iemand iets ontdekt heeft en dat kenbaar maakt dan staat de helft in een mum van tijd op locatie om mee te ontdekken, discussiëren of simpelweg te genieten.
Neem een Guido Siebers, fantastisch hoe zo'n jonge vent zoveel af weet van de oorlog. We zijn allemaal erg enthousiast dat deze opleidingsdeskundige zich bij ons aangesloten heeft. Mooi ook dat het leeft bij een generatie die er zover van afstaat!
Tonnie Ebben is ook één man die eigenlijk nu het woord zou moeten doen! Hij is van het prachtige museum van Postzegel tot Tank, die vorig jaar de eer had om de Dokter Peelen cultuurprijs te mogen winnen. In zijn museum vind je nu onze expositie die we onlangs tentoon hadden gesteld. Daar moet je echt naar kijken mocht je deze gemist hebben!
We zijn met twaalf man en ik zou ze het liefste allemaal even benoemen want ieder heeft zijn eigen belangrijke taak en samen maken we dat hechte team! Ruud Wildekamp heeft een prachtige boek geschreven over de 25 crashes en noodlandingen in de periode 1940/45 in de regio Boxmeer. Wij waren hier toen de aanvliegroute vanuit Engeland naar het Ruhrgebied, dus er is relatief veel gebeurd, dit boek is onder andere te koop bij Boekhandel van Dinther.'

Deccenia te laat

'We moeten het doen aan de hand van dagboeken, rapportages, archieven, databases en getuigenverklaringen. Met name die laatste zijn erg belangrijk. Maar dan kom je er wel achter dat de één een fantastisch geheugen heeft en de ander helaas niet. Niet verwonderlijk, het is 75 jaar geleden. We hebben het geluk dat Piet Kannen oorlogsgetuige met een fotografisch geheugen ook bij onze werkgroep aangesloten is. Een prachtige aanwinst. We balen allemaal enorm dat we niet een jaar of 35 eerder begonnen zijn. De getuigen raken op en het wordt steeds lastiger om de juiste info te vinden. We blijven ook zoeken naar bronnen, fotomateriaal, papieren, getuigenverklaringen. Het is ook zo belangrijk wat we doen! Als het nu niet gebeurd gaat de waardevolle informatie voor altijd verloren. Dat zou eeuwig zonde zijn. Want daarmee zou ook de herinnering verdwijnen en wij staan compleet achter de zin; Lest we forget. Het mag nooit vergeten worden wat er allemaal is gebeurd!'

Nederlands, Engels en Duits
'We onderzoeken zowel Geallieerde als Duitsers crashes. Wij maken daar geen onderscheid in. De verhalen zijn even griezelig als mooi. En de moeder van de omgekomen Duitse piloot heeft net zoveel verdriet. Lastiger is het wel want we merken dat er enorm veel schaamte zit bij de Duitsers, nog steeds. Dus zij blijven nog vaak voorzichtig met hun info. Gelukkig hebben we onze 'plane hunters' die samen met de rest van het team toch veel weten te achterhalen.

Doelstellingen
'We hebben een aantal doelen. Het verzamelen van de juiste informatie en met name het delen ervan. Wij vinden het belangrijk dat de jeugd weet wat er is gebeurd omdat het nooit meer mag gebeuren. Daarom hebben we met de onthulling van het monument ook de basisschool van Vortum Mullem uitgenodigd. Zij maken onder andere gedichten. Dat is een van de doelstellingen. Een ander is ook de familie van de gestorven piloten het verhaal te vertellen. Wij hebben al een paar keer met de nabestaanden de locatie bekeken. De meeste hadden geen idee waar hun dierbare was gestorven. We krijgen dan te horen dat het helpt bij het rouwproces van je gevoel een plekje te kunnen geven. Waardevol, toch? De dochter van Peter Edward Raw; Anne Maureen Raw komt over uit Oslo om bij de onthulling van het monument aanwezig te zijn. Daar kijken we erg naar uit.
Wij vinden het ook belangrijk dat wanneer je door Boxmeer loopt je bewust bent van de gruwelen die ze hebben doorstaan.
Bij de Veerstraat bijvoorbeeld is een B17 neergestort, waarbij ook een bemanningslid omkwam en acht anderen krijgsgevangen werden. Soms denk ik wel eens ik wou dat ik het had meegemaakt, dat ik wist hoe dat werkelijk was. Tot ik weer een getuige spreek die stukken huid met haar vond en meer van dat soort details. Dan ben ik niets dan dankbaar dat ik het nooit heb hoeven mee te maken!

Winnen
'Winnen zou voor ons echt een stuk waardering zijn. Mensen denken dat wij subsidie krijgen, maar dat is niet het geval. We hebben gelukkig wel sponsoring en een enorme waardevolle samenwerking met bijvoorbeeld de Schutkooi en de Gemeente Boxmeer, maar we willen niet onze hand op houden. Het geldbedrag zou daarom enorm goed uitkomen voor het monument. Wij gunnen het natuurlijk alle genomineerden, maar onszelf het meest! '

Meer weten over de werkgroep, het boek, of een (kleine) donatie doen?
Op luchtoorlog.boxmeer4045.nl vind je alle informatie