Deel dit artikel ‹ Terug

Als kind bevrijd

Geplaatst op: vrijdag 7 juli 2017


Het Oorlogsmuseum Overloon kreeg bezoek van Betty Lubberts, die drie was tijdens de bevrijding en nu haar feestjurkje in het museum zag hangen.

Betty Lubberts heet tegenwoordig mevrouw Feitsma. Maar haar ervaring als kind kan ze zich nog zo voor de geest halen. Het verhaal is ook opgetekend in de expositie Nederland in de Tweede Wereldoorlog die in Overloon te zien is. Betty woonde met haar broertje op fruitkwekerij De Bruninkweerd in Warken bij Warnsveld. Op 2 april 1945 werden ze bevrijd door de Britten, maar in de buurt werd nog hard gevochten om de bevrijding van Zutphen.
Plotseling vlogen de granaten en kogels ook over de boerderij van de ouders van Betty, die zelf op haar kinderfietsje op het erf rondreed. Een Britse militair zag het gebeuren en trok haar van haar driewielertje op de grond, op het moment dat de granaten insloegen. Zij kwam dus letterlijk met schrik vrij.

Later, voor de bevrijdingsoptocht door het dorp, naaide haar moeder voor haar een oranje feestjurkje, afgezet met een rood-wit-blauwe bies. Het jurkje was gemaakt van een zelf geverfd oud laken, want er was immers niets te koop.
Het feestjurkje van Betty is tegenwoordig te zien in de nieuwe tentoonstelling van het Oorlogsmuseum, dat dit overnam van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945.

Meer weten? www.oorlogsmuseum.nl
advertentie