Deel dit artikel ‹ Terug

Ga deze zomer op pad met een Groeter, keuze genoeg!

Geplaatst op: woensdag 21 juni 2017


Ook gedurende de zomer zijn er weer tal van Groeteractiviteiten in het Land van Cuijk. Ga mee op pad en geniet van het prachtige Land van Cuijk, te voet, op de fiets, door het dorp of de wijde omgeving.

Alle Groeteractiviteiten op een rij:

Beers:
Wandelen over Landgoed De Barendonk
Op dinsdagen vanaf juni t/m augustus neemt onze gidsgroeter Gert u mee over het Landgoed Barendonk en vertelt over de mysteries, historie en verhalen van ons landgoed. Aanvang 10.30 uur. Graag van te voren opgeven via telefoonnummer 0485 - 316436, start bij minimaal 5 personen.

Boxmeer:
Wandelen door de geschiedenis van Boxmeer
Op donderdagen van mei t/m september kunt u met de gidsgroeters uit Boxmeer mee op ontdekkingstocht door Boxmeer, eens een vrije heerlijkheid. Langs de geschiedenis van de zilversmeden, de blauwe mennekes, de basiliek en het kasteel. Vertrek om 10.00 uur, reserveren niet nodig, vanaf cultureel centrum De Weijer, Raetsingel 1, Boxmeer. Deelname is gratis.
Fietsen door Boxmeer en omgeving.

Voor wie Boxmeer en wijde omgeving graag op de fiets wil verkennen gaat Groeter Gied graag mee op pad. Hij kent het Land van Cuijk van achter naar voren! Bepaal samen waar u wilt gaan fietsen, wanneer en hoe lang. Dit kan alleen op afspraak via het Toeristisch Ontmoetingspunt dat in de Bibliotheek in Boxmeer is gevestigd. Tel. 0485 – 571971.

Mill:
Sporen van de oorlog
Nog voordat de meeste Nederlanders in de gaten hadden dat het land op 10 mei 1940 in oorlog was met Duitsland, was Mill al het toneel van zware gevechten die tot in de ochtend van 11 mei voortduurden.

De stichting Sporen van de Oorlog organiseert in juni , juli en augustus rondleidingen op dinsdag en vrijdag langs de Peel-Raamstelling, de kazematten en het Aspergemonument in Mill. Aanvang 10.00 uur, vertrek vanaf het Bevrijdingsmonument bij Hotel Fitland in Mill. Vooraf reserveren via Theo Peters, telefoon 0485 – 45 21 30 of via mail peters.t@ziggo.nl Kosten: 2,50 p.p. met een minimum van 10,--. Op andere dagen voor groepen op verzoek na overleg.

Grave:
Bezoek het Gemaal van Sasse

Iedere laatste zondag van de maand tm september kunnen bezoekers van 13.00-17.00 uur een kijkje nemen in het Gemaal van Sasse. Rondleiders nemen bezoekers mee terug in de tijd en kijken in de toekomst. Ook de vispassage bij het gemaal is te bezoeken. Oude foto’s, gereedschappen en beeldmateriaal zijn er te zien in dit oude gemaal van waterschap Aa en Maas. Van Sasse is een Rijksmonument. Deelname is gratis.

Stadswandeling door vestingstad Grave
Op dinsdagen in juli en augustus kunt u een stap terug in de tijd doen tijdens de rondleiding door vestingstadje Grave. Start om 14.00 van het Toeristisch Ontmoetingspunt in het oude raadhuis tegenover de kerk. Deelname kost € 4,50 pp, opgeven hoeft niet, mag wel via 0486 – 870067.

Groeningen:
Rondleiding door Museum Van Postzegel tot Tank

Groeter Tonnie Ebben is een gedreven verzamelaar van gebruiksvoorwerpen, uniformen en aanverwante spullen uit de periode ronde de Tweede Wereldoorlog en hij kan er prachtig over vertellen. Ook heeft hij een flinke verzameling gebruiksvoorwerpen die ouder, soms veel ouder zijn: zelfs tot uit de steentijd. Het accent van zijn verzameling ligt op voorwerpen en verhalen uit de omgeving oud gemeente Vierlingsbeek en directe omgeving. Elk voorwerp groot of klein heeft zijn eigen verhaal. Aanvang: 13.00 uur, duur ca 1,5 uur. Entree is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld) Op zondag 23 juli en 6 augustus.

Haps:
Wandelen over ‘Het Duits Lijntje’

Op pad met Groeter Elles, tevens de vrouw des huizes van Huistheater De Steenakker. Aan de hand van de cultuurhistorie van dit voormalige spoortraject neemt zij u mee in een bijzondere wandelreis! De spoordijk ligt direct aan het erf van de woonboerderij waarin De Steenakker is gevestigd. Nu is de dijk - vrij van rails en bielzen - een prachtig natuur - en wandelgebied. Laat u verrassen door intrigerende verhalen en vrolijke anekdotes. Aanvang: 2de en 4de woensdag in de maanden juni, juli en oktober, 14.00 uur, € 3,50 p.p. incl. kop koffie/thee of huisgemaakte soep. Minimaal 8 personen. Graag vooraf aanmelden: 0485-310920.

Overloon:
Wandeling door historisch Overloon

Deze wandeling vertelt de historie van Overloon, vooral de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De vertrektijd is op om 10:00 uur vanaf het Toeristisch Ontmoetingspunt, De Heeren van Overloon, Irenestraat 1 Overloon. De rondleiding duurt plus minus twee uur en wordt gehouden op 1 juli, 15 juli, 29 juli 12 augustus en 26 augustus. De te lopen afstand is ca. 2 km. Deelname is gratis!

Op de racefiets door Overloon en wijde omgeving:
Elke vrijdagmiddag, vertrek 13.30 uur vanaf de Vierlingsbeekseweg 5 Overloon
Afstand 60 tot 85 km, gem. snelheid +/- 28 km/u. De langzaamste deelnemer bepaalt het tempo. Eigen fiets meebrengen. Enige ervaring met een racefiets hebben is wenselijk en helm verplicht. Er wordt in het land van Cuijk of Noord Limburg gefietst, dit kan als hier tijdig om gevraagd wordt aangepast worden. Aanmelden: 13.15 uur bij Toeristisch Ontmoetingspunt Restaurant De Heeren Van Overloon, Irenestraat 1.

Vierlingsbeek:
Fietstocht door Verboden Gebied

Tot en met 7 oktober kan men iedere eerste zaterdag van de maand samen met Groeter Jan of Lucy mee voor een bijzondere fietstocht door ‘Het Verboden Gebied’. Samen fietst u door de dorpen Vierlingsbeek, Holthees, Maashees, Groeningen en Vortum-Mullem. Deze dorpen vormden in de periode september 1944 tot half maart 1945 een voor iedereen verboden gebied. Er zijn dan ook vele herinneringen en beschrijvingen van wat zich hier heeft afgespeeld in die periode. Een prachtige combinatie van geschiedenis en de natuur van de Maasheggen. Lengte van de tocht is 27 km. Duur, inclusief een aantal korte stops voor uitleg (afhankelijk van de belangstelling), circa 3 uur. Vertrek om 13.30 uur vanaf Toeristisch Ontmoetingspunt Herberg Thijssen, aan het Vrijthof in Vierlingsbeek. De deelname is gratis.