Deel dit artikel ‹ Terug

'Dag van het Kasteel' op Landgoed Tongelaar

Geplaatst op: donderdag 18 mei 2017


Maandag 5 juni, tweede Pinksterdag, wordt voor de tiende maal op rij de landelijke Dag van het Kasteel georganiseerd. Een prachtig evenement voor jong en oud. Meer dan honderd kastelen en buitenhuizen openen hun poorten en tuindeuren; zo ook Kasteel Tongelaar in Mill. Het thema dit jaar is ‘Rondom kasteel en buitenplaats’. Een mooi en veelzijdig thema waar iedere kasteeleigenaar zijn eigen inhoudelijke input aan mag geven.

‘Oude paadjes route’
Op Tongelaar is gekozen voor een historische wandeling over de oorspronkelijke paadjes die in vroegere tijden de boerderijen op het landgoed met het kasteel verbonden. Dat betekent dat je af en toe een slootje over moet, of onder een hek door, want veel van die paden bestaan nu niet meer. Rob Vloet van heemkundekring Myllesheem heeft deze oude routes in kaart gebracht. Samen met Brabants Landschap zijn deze voor één dag toegankelijk gemaakt.

Historisch Bakhuisje
In de workshop ‘Middeleeuwse Pie’ maken leert (kinder)kookboeken-schrijfster Sandra Cornelissen kinderen hoe zij veilig en zelfstandig een gezonde groentetaart op tafel kunnen zetten. De ‘pie’ wordt gebakken in het oude bakhuisje en na een half uurtje mag je zelf proeven wat je gekookt hebt.

Stoere kinderworkshops
Tijdens de Dag van het Kasteel zijn er nog veel meer kinder-activiteiten op Kasteel Tongelaar, zoals je eigen schild en zwaard beschilderen, twining of zelf vuur maken met vuursteen en inslag (zoals in de middeleeuwen). Bjorn Gerrits neemt je mee het veld in voor deze workshop terwijl hij je alles vertelt over dit eeuwenoude ritueel. Op de oude schermzolder van het kasteel kun je meebouwen aan een grote motteburcht-constructie in TomTec T (technisch Kapla).
Er zijn ook nog huifkartochten, muziek, BBQ en kasteelbrouwerij de Blauwe Knoop is open ter bezichtiging.

Gaat dat zien
Zet tweede Pinksterdag in je agenda, ga op pad en maak kennis meer dan 100 bijzondere kastelen en buitenplaatsen. Het wordt hoe dan ook een heerlijke dag! Voor meer informatie voor de overige deelnemende kastelen en buitenplaatsen, kijk op www.dagvanhetkasteel.nl
Openingstijden van Kasteel Tongelaar in Mill: 11:00-18:00 uur. De entree is gratis, voor de meeste workshops wordt een vergoeding gevraagd. Meer info over het programma, de kosten van de workshops, reserveren en tijden vind je op www.kasteeltongelaar.nl.

Kasteel Tongelaar, Tongelaar 12 Mill. Autonavigatie: Hoogedijk Mill invoeren! Parkeren kan op de grote parkeerplaats voor de slagbomen. Vanaf daar is het nog 7 minuten wandelen naar het kasteel.