Deel dit artikel ‹ Terug

NK Maasheggenvlechten

Geplaatst op: donderdag 28 januari 2010


Zondag 14 maart 2010 in Oeffelt (tussen Boxmeer en Cuijk)

Zondag 14 maart is het 5e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten . De Stichting Heg-en-Landschap organiseert dit evenement in samenwerking met de gemeente Boxmeer, Staatsbosbeheer en IVN de Maasvallei.

Dertig teams van twee of drie personen nemen een stuk heg onder handen. Onder het oog van het publiek en de jury strijden ze om de wisseltrofee, de Gouden Hiep. Daarnaast zijn er vlechters uit andere streken en landen die hun eigen stijl laten zien. Dit jaar is de Engelse Kampioen daar weer bij, en deelnemers uit Wales, Ierland, Frankrijk, België en Duitsland.

Het kampioenschap is opgezet om het oude regionale ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. De Maas, de weiden en de heggen bieden samen een uniek landschap met een ongekend rijke flora en fauna. Terecht wordt in de gemeente Boxmeer gesproken over het Oudste Landschap van Nederland. Om te laten zien hoe dit landschap verankerd is in de regionale historie, wordt het NK weer omlijst door tal van activiteiten die het publiek in de tijd terugvoeren, o.a. trekpaarden, brandrode runderen, schapen, ambachtslieden, muzikanten en vendelzwaaiers .
Ook voor de kinderen is er veel te doen. Zij kunnen met takjes vlechten, koeien melken, kalfjes aaien en een karrespel bekijken.
Informatiestands en horecafaciliteiten in een grote tent completeren het programma.

Bezoekers komen naar Oeffelt en kunnen parkeren in de omgeving van het terrein. Men kan ook wandelen en fietsen in dit prachtige gebied. Kortom, meer dan voldoende redenen om op 14 maart naar het Brabantse Oeffelt te komen.

Datum: zondag 14 maart, 11.00-16.00 uur, 16.30 uur prijsuitreiking.
Locatie: Oeffelt (tussen Boxmeer en Cuijk, borden volgen).
Parkeren en toegang gratis
Inlichtingen: www.maasheggen.nl of 0485-520076