Deel dit artikel ‹ Terug

Boxmeer en Sint Anthonis bereiken akkoord harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Geplaatst op: donderdag 28 januari 2010


De heer Klaassen, wethouder Personeel en Organisatie van Boxmeer en burgemeester Van Gorp van Sint Anthonis en afgevaardigden van de Ondernemingsraden en de Georganiseerde Overleggen, zetten op 1 februari hun handtekeningen onder de geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden van de beide gemeenten.

Sinds de zomer van 2009 zijn beide gemeenten doorgegaan op de ingeslagen weg van de beoogde samenwerking binnen het Land van Cuijk. Op een aantal terreinen zal aan deze samenwerking de komende tijd vorm en inhoud worden gegeven. Voorloper in deze samenwerking is de samenvoeging van afdelingen Personeel & Organisatie (P&O) tot één afdeling voor beide gemeenten per 1 januari 2010. De samenvoeging zal resulteren in een efficiëntere werkwijze en P&O producten met een hogere kwaliteit.

Het al ingezette proces van harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden is door de 2 gemeenten voortgezet en is nu afgerond. Deze geharmoniseerde arbeidsvoorwaarden zullen worden gevolgd door het inzetten van effectieve personeelsinstrumenten en beheersprocessen, hoogwaardig managementadvies en P&O beleid. Efficiency en kwaliteit zijn hierbij de hoofddoelen.
Bij de Harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden moet gedacht worden aan bijvoorbeeld gelijke verlofregelingen, bezoldigingsregelingen, vergoedingregelingen als reis- en verblijfskosten enz.
Alles bij elkaar zijn er 53 items geharmoniseerd. Belangrijk onderdeel bij de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden waren de onderhandelingen met Ondernemingsraden en de leden van het Georganiseerd Overleg van beide gemeenten. Zij vormden in de onderhandelingen een gedegen gesprekspartner voor het management, met zo nu en dan onderhandelingen op het scherpst van de snede hebben uiteindelijk alle partijen in kunnen stemmen met het eindresultaat dat vandaag ter ondertekening is aangeboden.

Naast de harmonisering van de arbeidsvoorwaarden hebben beide organisaties zich ook ten doel gesteld om de arbeidsvoorwaarden te moderniseren. Ook dit is gelukt. Met name het uitgebreide cafetariamodel, waarbij binnen de fiscale mogelijkheden diverse arbeidsvoorwaarden uitgeruild kunnen, spreekt tot de verbeelding.

Met deze no-nonsense maar wel slimme arbeidsvoorwaarden zetten de gemeente Boxmeer en de gemeente Sint Anthonis zich op de kaart als aantrekkelijke werkgever voor haar huidige maar ook voor toekomstige medewerkers.