Deel dit artikel ‹ Terug

Werkbezoek Cuijk gedeputeerde Erik van Merrienboer

Geplaatst op: donderdag 20 april 2017


Bezoek gedeputeerde in teken woningbouw en leegstand
Gedeputeerde Erik van Merrienboer: “Complimenten voor transformatie centrum Cuijk”

Woensdag 19 april bracht gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant een werkbezoek aan de gemeente Cuijk. Samen met een afvaardiging van het college van BenW werden per fiets verschillende de projecten bezocht en bekeken, waaronder de Cuijkse Cantheelen, de Revitalisering van de wijk De Valuwe en het centrum van Cuijk. Het bezoek (met als thema Woningbouw en transformatie) was bedoeld om kennis en praktijkervaring, vraag- en knelpunten en ‘best practices’ te verzamelen en te delen.

Het versnellen van de woningbouwproductie is een belangrijke opgave in de provincie Noord-Brabant. De komende jaren zijn in heel Brabant nog minstens 10.000 woningen per jaar nodig. Tegelijkertijd zijn er veel leegstaande en leegkomende gebouwen in Brabant. Het transformeren van dit soort plekken en gebouwen naar woningen biedt op veel plekken kansen, maar dat blijkt vaak niet eenvoudig. “Herbestemmen wordt steeds meer het nieuwe bouwen”, aldus het provinciale bestuursakkoord. Deze en andere vraagstukken staan centraal in de Brabantse Agenda Wonen waar de provincie op dit moment aan werkt.

Tijdens het werkbezoek werd in brede zin gesproken over hoe gemeenten en provincie elkaar kunnen helpen bij deze transformatie-uitdaging. Gedeputeerde Van Merrienboer (Ruimte en Financiën) sprak met verschillende bij de woningbouwprojecten betrokken partijen – zoals Pantein en Woningcorporatie Mooiland – en bezocht Ontmoetingscentrum ’t Fort en Wereldtuin Verdeliet. Na afloop van het geslaagde werkbezoek complimenteerde gedeputeerde Van Merrienboer de gemeente met de manier waarop in het centrum van Cuijk werk wordt gemaakt van transformatie van leegstaande gebouwen, de koppeling met recreatie en toerisme en het stimuleren van lokaal ondernemerschap. Hij benadrukte het belang van het benutten van het woningbouwprogramma om transformatiekansen in het centrum te verwezenlijken, omdat woningbouw de belangrijkste 'ruimtevrager' voor de komende 10 á 15 jaar is. Onder het motto ‘Niet mauwen, maar bouwen’, noemde wethouder Rob Poel (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) het centrum van Cuijk “(…) onze nieuwe uitbreidingswijk, met projecten als het Regouin-complex en de locatie van de huidige Nutricia-fabriek (…).”