Deel dit artikel ‹ Terug

Van Gogh kamer in Boxmeer

Geplaatst op: dinsdag 21 maart 2017


Wereldberoemde Van Gogh-kamer uit Arles krijgt definitieve plek in Boxmeer in Brabant!

Vanaf 26 maart aanstaande heeft het dorp Boxmeer in Brabant, de provincie waar Vincent van Gogh geboren is en een groot deel van zijn leven heeft gewoond, een getrouwe kopie van de beroemde slaapkamer van Van Gogh in Arles. Na het succes van een eerdere reconstructie van ‘De Slaapkamer’ in het Museum Art Institute in Chicago in 2016 en de rondreizende versie van de slaapkamer van de Nederlandse kunstenaar Cornel Bierens in 1989, is er eindelijk een permanente interpretatie waar men daadwerkelijk kan overnachten.

Na de recente ontdekking dat het beroemde bed van Vincent van Gogh na de tweede wereldoorlog in Boxmeer terecht gekomen moest zijn, is eind 2016 een zoektocht gestart naar het bed. Hoewel het bed tot op heden nog niet is teruggevonden, hinderde dit de eigenaar van Hotel Riche niet een hedendaagse ode te brengen aan ’s-werelds bekendste kunstschilder. De hotelkamer is als een precieze kopie van Van Gogh’s schilderij ‘De Slaapkamer’ uit 1888: met dezelfde kleuren, de schilderijtjes en ook de stoel en de wasbak ontbreken niet.

Het Boxmeerse initiatief maakt duidelijk dat het verhaal van Van Gogh niet alleen mensen over de hele wereld inspireert, maar dat Van Gogh ook overal in Brabant zijn erfenissen heeft nagelaten. Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant: “Wij juichen het initiatief toe, zeker nu de ondernemer ook arrangementen gaat aanbieden waarbij bezoeken aan Van Gogh Village Nuenen, Het Noordbrabants Museum en het Kröller-Müller Museum worden gecombineerd.

Meer over Riche en de Van Gogh-kamer weten? Kijk dan op www.vangoghboxmeer.nl
advertentie