Deel dit artikel ‹ Terug

Expositie Gordijnkunst van Tatjana Kiriƫnko

Geplaatst op: woensdag 15 februari 2017


van 4 tot en met 19 maart 2017 in Kunstinhetkerkje te Velp.

GordijnKunst begon tien jaar geleden met een idee in Tatjana's naaiatelier om 'De Dans' van Matisse te naaien. De uitkomst was zo prachtig, de manier hoe de zon door de stoffen scheen en speelde met de verschillende stoffen. 'Voor mij was dit een openbaring en een nieuwe uiting van kunst. Dit moet de wereld hebben. Dit werd niet minder dan mijn levensmissie; Gordijnen naaien als kunstwerken of kunstwerken als gordijnen.' GordijnKunst wordt genaaid als ware glas in lood en genaaid van ongebruikte reststoffen uit gordijnwinkels en -fabrieken.

Sinds een jaar is zij haar bedrijf Curtain&ko GordijnKunst gestart en timmert hiermee flink aan de weg. Inmiddels naait zij de doeken niet meer zelf, maar worden de doeken genaaid door vrouwen in Oekraïne in een zelfopgericht fair trade project. De vrouwen kunnen vanuit huis werken, nemen deel aan het creatief proces en mogen zelf beargumenteerd hun loon bepalen.

Tatjana werkt in opdracht en uit eigen initiatief. 
'Soms willen mensen een bewerking van hun lievelingskunstwerk. Daar geven we dan een geheel eigen draai aan. Maar vaker krijgen wij de vrijheid om een geheel uniek kunstwerk te maken op basis van de wensen van de klant'. Om iedere keer tot een geheel andere stijl en een uniek exemplaar te komen werkt Tatjana per doek met verschillende kunstenaars samen. Zij noemt dit proces 'Accumulatieve kunst'. Lees hierover meer op Tatjana's blog: 'Accumulatieve Kunst'. 

Wilt u meer weten over Tatjana, haar gordijnkunst en de vrouwen uit Oekraïne: bezoek dan ook deze sites.
http://www.gordijnkunst.nl/accumulatieve-kunst/
http://www.gordijnkunst.nl/wp-content/uploads/2016/08/Folder-curtainko.pdf
http://www.gordijnkunst.nl/please-meet-real-ukrainian-women/

Deze expositie van Tatjana kunt u bezoeken van 4 maart t/m 19 maart 2017, elke za + zo van 11-17 u. in het Kunstkerkje van Velp, Pastoor Loefweg 1, Velp bij Grave. www.kunstinhetkerkje.nl