Deel dit artikel ‹ Terug

Regio-orkest Oost-Brabant jubileert met gratis concerten

Geplaatst op: dinsdag 24 januari 2017


Concerten in Boxmeer en Venhorst

Het Regio-orkest Oost-Brabant viert dit jaar zijn tienjarig bestaan met twee concerten die gratis toegankelijk zijn. Zondag 29 januari speelt het orkest om 14.30 uur in hotel Riche in Boxmeer, op zaterdag 28 januari om 20.00 uur in De Horst in Venhorst. Onder leiding van dirigent Bart van Zutven wordt een gevarieerd muziekprogramma geboden. De toegang voor beide concerten is gratis.

Voor het eerst in het tienjarig bestaan van het orkest is een repertoire ingestudeerd voor een avondvullend programma. Het orkest bestaat uit muzikanten uit de regio Gemert/Boekel/Uden/Zeeland, uit het Land van Cuijk en uit de regio Nijmegen. Dirigent Bart van Zutven is vanaf de start van het orkest de muzikale leider. Voor zalen in Boxmeer en Venhorst is gekozen om zoveel mogelijk mensen uit de regio Oost-Brabant in de gelegenheid te stellen de concerten bij te wonen. Mede door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB fonds en regionale sponsors zijn de concerten gratis te bezoeken. Hierdoor kan het Regio-orkest haar jubileumconcerten als een cadeau aan de regio aanbieden.

Het Regio-orkest brengt een gevarieerd jubileumprogramma. Er worden werken gespeeld die speciaal zijn gecomponeerd voor harmonieorkest, maar ook arrangementen van luchtige filmmuziek. Ook is er tijdens het programma ruimte voor een aantal solisten uit het orkest om te excelleren. Eén van de uit te voeren muziekwerken wordt opgeluisterd met zang van een professionele zangeres. Een hoogtepunt in het programma is de uitvoering van de Dutch Masters Suite van Johan de Meij. Dit muziekwerk bestaat uit drie delen, waarin elk deel een beroemd schilderij van een Hollandse meester verklankt: “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, “De Liefdesbrief” van Johannes Vermeer en “Prinsjesdag” van Jan Steen. Dit laatste deel is extra bijzonder omdat het ook de theatrale kwaliteiten van orkestleden aanspreekt: van hen wordt verwacht dat ze niet alleen muzikaal de dronkenschap, chaos en vertier van de schilderijen van Jan Steen uitbeelden.

Het Regio-orkest Oost-Brabant is tien jaar geleden opgericht om muzikanten de gelegenheid te bieden op hoog niveau met elkaar muziek te maken. Dirigent Bart van Zutven heeft in die tien jaar laten zien dat hij een orkest tot grote prestaties kan laten komen. De samenstelling van het orkest wisselt elk jaar, maar er is een aantal muzikanten die elk jaar weer van de partij zijn.

Voor meer informatie: www.regioorkest.nl