Deel dit artikel ‹ Terug

Atelierdag & Pianoconcert op Kasteel Tongelaar

Geplaatst op: woensdag 28 december 2016


Laat je eigen ‘wet plate collodion’-foto maken.

Zondag 8 januari komen enkele kunstenaars van de expositie HISTORIE atelierdag houden op Kasteel Tongelaar. Waaronder fotografe Joyce Vloet, Ans Verwegen van PURO Styling en kunstfotograaf Tom Oosthout met zijn oude veld-camera.

Tom Oosthout maakt 'wet plate collodion'-foto’s met een hele oude veld-camera op glasplaten. Met lange belichtingstijden van 9 seconden, waarbij het model onbeweeglijk moet blijven zitten. Als het model maar even beweegt, is de foto onscherp. Hierdoor ontstaan bijzondere zwart wit opnames die niet reproduceerbaar zijn, met een prachtige toonweergave en een aparte sfeer. Het is dus zeker de moeite waard om even te komen kijken naar deze manier van fotograferen en ontwikkelen. 

Een ‘wet plate collodion’-foto van jezelf of familie
Zondag 8 januari is het mogelijk om je eigen foto-portret te laten maken door de meester zelf. (Tegen betaling en bij voorkeur op reservering, maar ter plekke kan ook.) Tom richt speciaal hiervoor een kleine doka in op het kasteel. Ook kun je een portret of groepsfoto laten maken in de stijl van de serie ‘Oude Meesters ‘ door Jolanda van der Pas en Ans Verwegen, geheel in bijpassende kostuums. Denk hierbij aan Rembrandt of 'het Melkmeisje’: foto's als schilderijen met veel zwart en oude elementen. Aan het decor zal het niet liggen in ieder geval!
Bezoekers kunnen zich laten portretteren op glas (wet plate) of een afdruk op aquarel-papier laten maken. Je kunt ook kiezen voor een digitale afdruk. Hiervoor gelden verschillende prijzen. Als je meer informatie wil of een reservering wil maken voor een foto-portret op 8 januari, mail dan Ans Verwegen: info@purostyling.nl

Pianoconcert Rik Kuppen
De jonge pianist Rik Kuppen (1994) uit Veghel behoort tot één van dé jonge Nederlandse toptalenten van dit moment. Hij begon met piano spelen op een relatief hoge leeftijd: 13 jaar. Met succes. Na 4 jaar les won Rik al de eerste prijs van het prestigieuze Prinses Christina Concours en het Internationaal Vocalisten Concours als liedbegeleider. Een juiste combinatie van talent, discipline en liefde voor de klassieke muziek hebben hem naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gebracht, waar hij afstudeert bij Ellen Corver.
De vader van Rik komt oorspronkelijk uit Mill; de reden dat Kasteel Tongelaar de jonge pianist heeft weten te strikken voor een concert. “Dit is aanstormend talent op zijn mooist; dit wil je gezien en gehoord hebben om later over op te scheppen.”

Let op: het concert start om 15 uur! (Stond eerder om 20u vermeld). Kaartjes zijn online te bestellen op www.kasteeltongelaar.nl.

De expositie HISTORIE is te bezichtigen van 10 december 2016 t/m 5 maart 2017. Openingstijden: elke zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. Toegang gratis. (31 december en 1 januari gesloten) Met werk van Marlijn Rijvers, Angelique Mathijssen, Leon Vrijdag, Joyce Vloet, Yvonne van Bergen, Nicole de Leest, PURO Styling en Tom Oosthout.