Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwsbrief wateroverlast gemeente Boxmeer

Geplaatst op: dinsdag 29 november 2016


Via nieuwsbrieven en publicaties op onze gemeentepagina en social media brengen we u op de hoogte zodra er nieuws is over de te nemen maatregelen op het gebied van wateroverlast. Dit is de tweede nieuwsbrief.

De eerste (september 2016) is evenals deze ook te vinden op de website van de gemeente Boxmeer.

Masterplan water
Zoals in de vorige nieuwsbrief te lezen, is naar aanleiding van de extreme regenbuien in mei en juni een onderzoek gestart naar mogelijke extra maatregelen in Beugen en Boxmeer. Het doel is om, binnen realistische financiële mogelijkheden, de overlast van eventuele volgende extreme regenbuien zoveel mogelijk te beperken.

Om dit zo goed en efficiënt mogelijk te kunnen uitvoeren wordt een masterplan water opgesteld. In dit masterplan wordt alle kennis zoals informatie uit berekeningen, inzichten die zijn ontstaan vanwege de recente grote wateroverlast en de ervaringen van inwoners, meegenomen. De knelpunten van alle dorpen in de gemeente worden tegen het licht gehouden om te kijken waar maatregelen mogelijk zijn. Deze worden samengevoegd met de plannen die er lagen. Op die manier ontstaat er een overzicht van het totale werk en de kosten en kunnen we aan de slag met de meest effectieve verbeteringen op korte en lange termijn.

Knelpunten
De afgelopen periode zijn de knelpunten doorgelicht en is er naar geschikte oplossingen gezocht. De volgende vragen moesten onder andere worden beantwoord. Wat zijn de mogelijkheden in de betreffende omgeving? Welk effecten ontstaan door de verschillende maatregelen? Hoe voorkomen we dat we met een oplossing niet ergens anders een nieuw probleem creëren?

Bijeenkomsten
Nu de mogelijke oplossingen van de knelpunten grotendeels in beeld zijn, willen we deze aan omwonenden voorleggen. We willen u op de hoogte brengen van onze bevindingen, en zijn we benieuwd naar uw ideeën hierover, ook omdat uw kennis over uw eigen omgeving een bijdrage kan leveren aan een nog betere oplossing. Inmiddels is er een eerste bijeenkomst geweest, met de omwonenden van de Tuinfluiter. Hierbij werd door de aanwezigen goed meegedacht en brachten zij onder andere redelijk eenvoudig te realiseren aanvullende maatregelen in.

In de komende periode volgt nog een zevental van deze bijeenkomsten voor de bewoners van aan de grootste knelpunten gelegen straten in Boxmeer. Dat zijn de omgeving Hollesteeg/Floralaan, Uitleg/Inleg/ Karel Doormanstraat, De Haagbeuk/ De Mahonie/ De Sering, Van Coothstraat, Madeleine en centrum. De omwonenden ontvingen/ontvangen een uitnodiging per brief. 

Voor de overige locaties in Boxmeer en Beugen volgen in januari bijeenkomsten. Ook daar worden waar mogelijk verbeteringen gerealiseerd. Mocht u hier vragen over hebben, of een goede verbetering weten voor uw eigen omgeving, neemt u dan gerust contact met ons op.

En dan?
De planning ziet er als volgt uit:
Januari/februari: alle beoogde oplossingen voor Beugen en Boxmeer worden aan berekeningen onderworpen. Op die manier krijgen we in beeld of de bedachte oplossingen daadwerkelijk de bijdrage leveren die werd verwacht. Ook worden de bijbehorende kosten in kaart gebracht.

Maart: er kan worden gestart met zogenaamde ‘quick wins’; eenvoudig te realiseren verbeteringen met het meeste effect, die binnen het bestaande budget passen. Het masterplan water is klaar en het college beslist of dit op deze wijze en met de bijbehorende kosten als raadsvoorstel kan worden ingediend

April: de gemeenteraad beslist over het masterplan water en de daarbij behorende kosten. Zodra de gemeenteraad toestemming heeft gegeven, zal het plan verder ten uitvoer worden gebracht. Ook wordt dan gestart met het inzichtelijk maken van de knelpunten in alle andere dorpen van de gemeente. Dat traject zal zo’n 2,5 tot 3 jaar in beslag nemen.

Wat kunt u zelf doen?
Zoals ook in de vorige nieuwsbrief besproken, kunnen we het als gemeente niet alleen. We zullen ons samen in moeten spannen, gemeente, het waterschap en u, om wateroverlast als gevolg van extreme regenval zoveel mogelijk te beperken. Dat kan door onze dorpen klimaatbestendiger te maken. Daar waren we al volop mee bezig en gaan we nu nog intensiever verder oppakken. Zelf hebt u wellicht ook al maatregen genomen, of u beraadt zich over geschikte verbeteringen voor uw huis en tuin. We raden u in elk geval aan om deskundig advies in te winnen voordat u aan de slag gaat. Als u twijfelt over geschikte preventieve oplossingen voor uw situatie, kunt u bij ons terecht voor advies. U blijft verantwoordelijk voor de aanpassingen op uw eigen perceel, zoals wij verantwoordelijk blijven voor de openbare ruimte, maar we denken graag met u mee.

Meer informatie
Op onze website vindt u meer informatie. Onder andere ook over de maatregelen die u zelf kunt treffen. Hebt u vragen, stuurt u dan een mail naar gemeente@boxmeer.nl ter attentie van John Arts. Ook kunt u telefonisch vragen stellen via 0485 585911. 

www.boxmeer.nl