Deel dit artikel ‹ Terug

Meer bezoekers, meer vrijwilligers in museum

Geplaatst op: woensdag 30 december 2009


Overloon - In 2009 kwamen bijna 110.000 bezoekers naar het Liberty Park in Overloon. Daarmee groeide het bezoekersaantal ongeveer vijftien procent ten opzichte van het jaar ervoor. De toename past in het landelijke beeld want in heel Nederland trokken met name grotere musea meer bezoekers. Dat kwam vooral omdat mensen vaker in eigen land op vakantie gingen. Ook de uitbreiding van het museum in 2009 met de Blockbuster droeg bij aan meer bezoekers.
 
De directie van museum hoopt de stijgende lijn in het aantal bezoekers in 2010 te kunnen doorzetten. Hiervoor bereidt het museum drie nieuwe tentoonstellingen voor. De extra werkzaamheden moeten vooral opgevangen worden door uitbreiding van het aantal vrijwilligers. Er is nieuw beleid ontwikkeld om vrijwilligers een professioneel onderdeel te laten worden van het museumpersoneel. Dat moet leiden tot een breder pakket rondleidingen, onder meer voor het basisonderwijs. En bovendien kunnen zo ook meer voertuigen uit de eigen collectie worden gerestaureerd, als basis voor toekomstige exposities. Op dit moment werkt het museum met ongeveer twintig vrijwilligers. Voor de groei van de vrijwilligerorganisatie zoekt het museum mensen die zich door de week willen inzetten voor het museum. Meestal gaat het dan om twee of drie dagdelen, bijvoorbeeld voor rondleidingen maar ook voor restauratie of administratief beheer van de collectie.

In een van de nieuwe tentoonstellingen staat de atoomaanval op Nagasaki centraal. Met deze aanval werd de Tweede Wereldoorlog beëindigd. Toch leidde het gebruik van atoombommen tot felle discussie, niet in de laatste plaats bij de geestelijke vader daarvan, de Italiaan Ferni, die in 1938 nog de Nobelprijs had gekregen. Voor deze bijzondere expositie wordt samengewerkt met een Japans museum. Het is de bedoeling dat er bij de opening in juni ook overlevenden van de aanval op Nagasaki aanwezig zullen zijn.