Deel dit artikel ‹ Terug

Ervaar het donker in de 'Nacht van de nacht'

Geplaatst op: donderdag 20 oktober 2016


Avondwandeling Raamdal Escharen

Op zaterdag 29 oktober om 20.00 uur organiseert IVN Grave naar aanleiding van “ De nacht van de nacht” een wandeling door het Raamdal in Escharen. Het landelijke evenement “Nacht van de nacht” wordt georganiseerd om de aandacht te vestigen op lichtvervuiling. De wandeling gaat van start bij de tennisbaan, Karweg 2 te Escharen. Jong en oud kan deelnemen aan deze bijzondere wandeling door een donker stukje natuur.

Wandelen onder de sterrenhemel
Om 20.00 uur is het donker. Schemer- en nachtdieren worden actief. Er zijn vreemde geluiden in het bos te horen. Kunnen we sterren zien? Behalve over de ontwikkeling van het gebied, de natuur en het dierenleven vertelt de gids ook over het ontstaan van het heelal en de sterrenhemel.
De wandeling is vroeg in de avond gepland zodat ook kinderen de gelegenheid hebben om met deze spannende wandeling mee te doen. Want het is een aparte ervaring om in het donker door de natuur te struinen. Als je in het donker loopt wordt het gevoel en het gehoor extra gestimuleerd. Het is belangrijk om bij zo’n wandeling de ogen te laten wennen aan het donker. Het is daarom de bedoeling dat er tijdens de wandeling geen zaklampen worden gebruikt.

Nederland is gewogen en te licht bevonden
De Nacht van de Nacht is een evenement van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor de gevolgen van lichtvervuiling. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Lichtvervuiling vormt, net zo goed als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Een overdaad aan licht verstoort ook het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten. Dit heeft allerlei indirecte gevolgen. Veranderingen in de verhouding tussen licht en donker is vaak het natuurlijke signaal voor veranderingen in gedrag, zoals trek- en broedgedrag en voedsel zoeken.  

https://www.ivn.nl/afdeling/grave
advertentie