Deel dit artikel ‹ Terug

Oorlogsfotografe bij heropening Oorlogsmuseum Overloon

Geplaatst op: vrijdag 30 september 2016


Komende zondag gaat het vernieuwde Oorlogsmuseum in Overloon open. Cultuurgedeputeerde Henri Swinkels verricht de opening. En ook de oorlogsfotografe Mariëlle van Uitert komt hiervoor naar Overloon. In de afgelopen tijd zat zij in Libië, Syrië en bij de FARC in Colombia.  

Na anderhalf jaar verbouwen wordt zondagmiddag om half twee de nieuwe vaste opstelling van het museum in gebruik genomen. Dat gebeurt op feestelijke wijze met een bijzondere talkshow, waarin oude en nieuwe oorlogservaringen naast elkaar komen te staan. Journalist Joris Gerritsen ontvangt daarin onder andere Mariëlle van Uitert. Zij is bekend om haar werk in oorlogsgebied. Daarbij is ze gegijzeld geweest en ook gewond geraakt. Toch zoekt zij dit soort gebieden keer op keer opnieuw op.

Spraakmakend was haar reportage kort geleden bij de FARC tijdens de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Verder komt een ooggetuige van de Slag bij Overloon aan het woord en zal onderzoeker Jack Didden, die binnenkort een nieuw boek over die gevechten uitbrengt, uitleggen waarom Overloon toch geen echte tankslag was.  

De nieuwe tentoonstelling in Overloon brengt alle aspecten van oorlog in beeld zoals honger, angst en strijd. Het museum mikt daarbij ook op Duits publiek, dat steeds meer open lijkt te staan voor de zwarte bladzijde uit de Duitse geschiedenis. Zo wil het museum meer bezoekers naar Overloon halen.   Iedereen is welkom bij de heropening van het nieuwe museum. Vanaf half twee is het museum daarom voor iedereen toegankelijk. De talkshow begint om half drie.

De toegang tot het museum is die middag helemaal gratis.