Deel dit artikel ‹ Terug

Nieuwe diersoort in Zoo Parc Overloon

Geplaatst op: donderdag 22 maart 2007


Vanaf vrijdag, 23 maart, zal een nieuwe diersoort in Zoo Parc Overloon worden geïntroduceerd: de Zuid-Amerikaanse tapir. De 1,5 jaar jonge tapir zal vanaf twee uur ’s middags te bewonderen zijn in zijn nieuwe waterrijke verblijf. De Zuid-Amerikaanse tapir komt uit Dublin Zoo en deelt zijn verblijf met de capibara’s (grootste knaagdieren ter wereld), die al in Zoo Parc Overloon leven.

Een tapir is een zoogdier met een bijzonder uiterlijk. Hij heeft namelijk een langwerpige snuit die lijkt op een kleine slurf. De slurfachtige snuit wordt als vinger gebruikt. Ze pakken hiermee het voer op en brengen het naar de bek.

De Zuid-Amerikaanse tapir, genaamd Henk, is kort geleden in Overloon aangekomen en heeft even achter de schermen kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving. Vrijdag is het dan zo ver dat de tapir zijn eerste stappen zal zetten in zijn nieuwe leefgebied. Vanaf dan kunnen de bezoekers van Zoo Parc Overloon kennis maken met de Zuid-Amerikaanse tapir.

De Zuid-Amerikaanse tapir is een bedreigde diersoort. Er is voor de tapir dan ook een Europees fokprogramma opgezet. Zoo Parc Overloon is het derde park in Nederland waar de Zuid-Amerikaanse tapir te bewonderen is.

Zuid-Amerikaanse tapirs zijn schemeractief en soms dagactief. In de natuur komen ze voor in de regenwouden van Zuid-Amerika. Ze nemen graag een duik, dus het leefgebied is altijd rijk aan water. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit: ze zijn helemaal bruin van kleur en hebben heeft een smalle manenstrook van de kop tot aan de schouder. Zuid-Amerikaanse tapirs zijn planteneters en eten vooral fruit, waterplanten en twijgjes.
advertentie