Deel dit artikel ‹ Terug

Tom Oosthout exposeert zijn bijzondere foto's in Het Petershuis

Geplaatst op: donderdag 25 augustus 2016


Negen seconden héél stil zitten

GENNEP - De fotograaf verdwijnt onder zijn zwarte doek achter zijn grote houten camera. "Nu negen seconden onbeweeglijk stilzitten, alsjeblieft," zegt hij. Zo ging het anderhalve eeuw geleden en zo gaat het nu nog als Tom Oosthout een bijzonder portret van je maakt. De intrigerende foto's die dat heeft opgeleverd zijn binnenkort te zien in Museum Het Petershuis. De titel van de tentoonstelling is ‘Blikvangers, foto's in zilver op glas’.

Tom Oosthout is al 34 jaar professioneel fotograaf. Hij werkt o.a. voor kranten in Gennep, Cuijk en Boxmeer. Voor het meer kunstzinnige werk heeft hij zich de laatste jaren toegelegd op de rond 1850 uitgevonden techniek die in het Engels ‘wet plate collodion’ heet. Een glasplaat wordt gedompeld in een zilvernitraatoplossing en direct daarna in de camera belicht. De foto moet direct worden ontwikkeld. Het materiaal is weinig gevoelig. Daarom zijn lange belichtingstijden nodig. Als het model maar even beweegt, is de foto onscherp. Daar staat tegenover dat een ontwikkelde glasplaat onbeperkt houdbaar is en niet zal verkleuren. Afdrukken maken is niet mogelijk.

Oosthout blinkt uit in het maken van indringende portretten en raadselachtige combinaties van mensen en hun omgeving. De korreligheid van de zwartwitbeelden schept een bijzondere sfeer. In Het Petershuis toont de fotograaf ook zijn houten camera's. Hij zal twee keer een demonstratie geven van het procedé dat zulke mooie resultaten oplevert. Tijdens de expositie zal een film worden vertoond, die meer duidelijk zal maken over deze oude techniek.

Tom Oosthout heeft met zijn platen al veel succes geoogst. Zijn foto's zijn geëxposeerd op festivals in Spanje en Roemenië en op diverse plaatsen in Nederland.
De expositie van wet plate collodion-foto's is te zien van 4 september tot en met 2 oktober in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2, 6591CB Gennep. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie op www.museumhetpetershuis.nl en www.liefdevoorlimburg.nl
advertentie