Deel dit artikel ‹ Terug

Bijzondere viering Karmelfeest 17 juli in Petrusbasiliek Boxmeer

Geplaatst op: donderdag 23 juni 2016


Bijzondere viering Karmelfeest 17 juli in Petrusbasiliek Boxmeer
Inzegening ramen van Anna Rijken

Het feest van Onze Lieve Vrouw op 16 juli 2016 is het patroonsfeest van de Karmelorde en het patroonsfeest van de Onze Lieve Vrouwe Parochie. Normaal wordt dit patroonsfeest op de dag zelf gevierd. Het toeval wil dat 16 juli dit jaar op een zaterdag valt, dus in het weekend. Voor ons als Karmel Boxmeer is dit een reden om deze feesten gezamenlijk te vieren in de viering op zondagochtend 17 juli om 10.30 uur in de Petrusbasiliek te Boxmeer.

De viering krijgt een bijzonder cachet door de inzegening van ramen met de afbeeldingen van Terasa van Avila en Johannes van het Kruis, die door Anna Rijken als eindexamenstuk zijn gemaakt. Teresa van Avila en Johannes van het Kruis behoren tot de grootste mystici van de Karmelorde. Hun geschriften worden tot op de dag van vandaag intensief gelezen en bestudeerd. Ze bieden vele mensen steun op hun geestelijke weg.
Voor de herdenking van het 500ste geboortedag van Teresa van Avila ontwierp glazenier Anna Rijken (Den Haag, 1991) een glas-in-loodraam met Teresa, en tevens een met Johannes van het Kruis.  Anna heeft zich voor deze opdracht, waarmee ze haar opleiding tot glazenier afrondde, grondig verdiept in de geschriften van Teresa van Avila. Ze voelt verbinding met de 16de-eeuwse mystica door dienst eerlijke en zuivere schrijfstijl, en alles dat ze voor de vrouwen in haar tijd gedaan heeft. Beide ramen werden eind 2015 in de doopkapel van de Petrusbasiliek in Boxmeer geplaatst. Voorafgaand aan de plaatsing zijn de beide werkstukken t/m 26 oktober 2015 tentoongesteld in het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven te Sint Agatha. Nu worden op 17 juni de ramen ingezegend.

Tot slot is de viering ook de sluiting van het parochiële werkjaar en het afscheid van dirigent organist Jos Ardts.

Het programma voor zondagmorgen 17 juli ziet er als volgt uit:
- 10.30 uur feestelijke eucharistieviering met eigen thema rond ieders eigen plaats.
- na de viering inzegening van de ramen met een korte toelichting.
- kort dankwoord aan de vertrekkende organist-dirigent.
- gezamenlijk koffiedrinken en ontmoeten in de basiliek.

Ieder is van harte welkom.

http://www.karmelcentra.nl/boxmeer/