Deel dit artikel ‹ Terug

Schrijf mee aan Platbook 16: Mode

Geplaatst op: donderdag 16 juni 2016


In het najaar van 2016 verschijnt deel 16 van Platbook, een boekje met gedichten en verhalen in het Limburgs dialect. Schrijvers worden uitgenodigd om vóór 1 augustus a.s. eigen werk in te sturen over het thema ‘Mode’. Net als voorgaande nummers, krijgt ook Platbook 16 een eigen redacteur die een keuze maakt uit het ingezonden werk en de inleiding samenstelt. Ditmaal is dat Annie Schreuders-Derks. Zij schrijft gedichten en verhalen (in het Limburgs) en publiceerde een standaardwerk over Limburgse volkscultuur: De hele santenkraam. Hierin beschrijft ze allerlei gebruiken, gewoonten, feesten, eten en drinken aan de hand van de kalender. Ze is verder oprichtster van het Museum van de Vrouw in Echt.

Mode, het thema van Platbook 16, mag breed geïnterpreteerd worden. In elk geval als meer dan wat de etalages laten zien. De redactie verwacht wel dat de ingestuurde teksten iets te maken hebben met uiterlijk. Onderwerpen zijn daarom ook: sieraden, tatoeages, haardracht (paardenstaart, punk, kroeshaar, kale koppen), piercings, naveltruitjes, noem maar op. Ook hoofddoekjes zijn als mode te zien. Een brandweerpak niet.

Gedichten en korte stukjes proza (maximaal 600 woorden) kunnen ingestuurd worden tot 1 augustus 2016 bij paul@uitgeverijtic.nl. Indien het werk van een schrijver wordt geselecteerd, dan ontvangt hij of zij een uitnodiging voor de boekpresentatie en een gratis exemplaar van Platbook 16.

Over Platbook
Platbook is een serie dialectboekjes voor Limburgse dialectschrijvers en -lezers. Auteurs uit de hele provincie werken mee om telkens weer een opvallend thema te beschrijven in hun eigen verhalen en gedichten. Platbook heeft inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Voor elke uitgave zijn er meer auteurs, meer inzendingen en heeft een redacteur het steeds moeilijker om een keuze te maken uit de veelheid van teksten.

Wilt u meer weten over het Platbook? Neem dan contact op met Ton van de Wijngaard, streektaalfunctionaris bij het Huis voor de Kunsten Limburg, via t: 0475 399 280 of met Uitgeverij TIC, via t: 043 32 62 414. Meer informatie over de reeks is ook te vinden op www.limburgsedialecten.nl of www.uitgeverijtic.nl. Alle edities van Platbook zijn te koop in de webshop van het Huis (www.hklimburg.nl/webshop) en de betere boekhandel in Limburg.